Kontor – som tidigare varit bostad – ska enklare ska kunna bli bostäder igen, föreslår regeringen med stöd av alliansen. Arkivbild.
Kontor – som tidigare varit bostad – ska enklare ska kunna bli bostäder igen, föreslår regeringen med stöd av alliansen. Arkivbild.

Kontor – som tidigare varit bostad – ska enklare ska kunna bli bostäder igen, föreslår regeringen med stöd av Alliansen. Förslaget om en så kallad "återbostadisering" skulle via en ny bestämmelse i plan och byggförordningen kunna ge tusentals lägenheter, rapporterar SVT Nyheter, Standarden på lägenheterna ska då inte vara större än de andra befintliga bostäderna i huset.

– Det här är en möjlighet att få fram en del nya bostäder i befintliga lokaler som underutnyttjas i dag. Och det kan finnas en potential på kring 10 000 lägenheter i att använda det här regelverket, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT Nyheter.

Alliansen står bakom förslaget, men vill gå längre. Bra, men inte tillräckligt, sammanfattar Alliansen förslaget i ett pressutskick.

"Förslaget är välkommet och brådskande, men bara en liten pusselbit i att hantera den akuta bostadskrisen. Det är särskilt angeläget att regeringen kommer med fler konkreta reformer för att möjliggöra för kommunerna att ytterligare öka nyproduktionen av bostäder" säger Ewa Thalén Finné (M), bostadspolitiska talesperson, i en kommentar.

Förslaget kan träda i kraft till sommaren 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset