Manifestation i december 2016, arrangerad på internationella funktionshindersdagen, mot nedskärningarna av den personliga assistansen.
Manifestation i december 2016, arrangerad på internationella funktionshindersdagen, mot nedskärningarna av den personliga assistansen.

Den LSS-utredning som beställts av regeringen befaras innehålla ytterligare begränsningar än vad som tidigare avslöjats. Enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av utkastet, föreslås att också personer med psykiska funktionsnedsättningar som autism ska ligga utanför den personliga assistansen.

SVT har tidigare avslöjat att den LSS-utredning som regeringen beställt och som nu skickats iväg på remissrunda till experter, innehåller förslag om att barn under tolv inte längre ska ingå i den personliga assistansen utan istället erbjudas nya insatser som ”omvårdnad och stöd för barn”.

Arbetet med att se över insatserna enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, startade våren 2016, och enligt regeringen ska förstärkt kvalitet finansieras med ”besparingar inom assistansersättningen”.

LÄS MER: Debatt: Regeringen sviker personer med funktionsnedsättningar

Nu skriver Svenska Dagbladet, som också tagit del av utkastet, att utredningen innehåller ytterligare begränsningar som framför allt rör den grupp som har psykiska funktionsnedsättningar som autism.

”Även om det finns en stark koppling till övriga grundläggande behov är det en annan form av insats än faktisk hjälp med hygien, att äta, klä sig och klä av sig och kommunicera med andra. Vi anser därför att även denna del av behovet bör ligga utanför den personliga assistansen”. 

Så står det i utkastet enligt tidningen som menar att man i stället föreslår ett annat typ av stöd vid namn ”tillsyn av övervakande karaktär”.

– Den här utredningens förslag gör det som regeringen vill, hitta sätt att spara pengar på de som behöver stödet mest, säger Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Regeringen vill ändra assistanslagen

Förslaget ska presenteras i sin helhet den 1 oktober, men Socialdepartementet har meddelat att utredaren Gunilla Malmborg kommer komma att kommentera utkastet inom kort.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om LSS Valet 2018