Åskådaren som attackerade Östersunds målvakt grips av vakter. Arkivbild.
Åskådaren som attackerade Östersunds målvakt grips av vakter. Arkivbild.

Två allsvenska fotbollsmatcher har i år avgjorts vid skrivbordet.Det vill Svensk elitfotboll (Sef) ha slut på och föreslår att alla matcher spelas färdigt inom ett dygn efter att de avbrutits.

– Sportsligt sett är det förödande för oss att matcher avgörs på skrivbordet. Och kanske ännu värre att folk får för sig att kunna styra våra matchresultat genom sitt agerande. Därför vill vi ha scenariot att vi ska kunna pausa matchen, vidta gradvisa åtgärder och är det så att det krävs så tömmer vi arenan och spelar klart inför tom arena för att kunna garantera det sportsliga resultatet, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef till Expressen.

I förslaget till handlingsplan vid ordningsstörningar på fotbollsarenorna vill Sef att matcherna alltid avbryts om det kastas knallskott, så kallade bangers.

– Hamnar de nära en människa så är det väldigt hög risk för både ögon- och öronskador. Framför allt hörselskador har folk drabbats av, både supportrar, räddningspersonal och funktionärer har drabbats av det under det här året. Så då är det stopp, säger Engquist.

Redan under höstens slutomgångar i allsvenskan och superettan införs nolltoleransen mot bangers. Sef lägger sedan fram sina förslag inför Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte den 25 november.

Svenska fotbollssupporterunionen är positivt till förslaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset