Lagförslaget skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter.
Lagförslaget skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter.

Hawaii vill höja åldersgränsen för att köpa tobak från 21 till 100 år. Det nya lagförslaget kommer från Richard Creagan, en lokal representant för demokraterna, som även jobbar som läkare vid en akutmottagning.

I dagsläget har Hawaii redan en av de strängaste tobakslagarna i USA. I de flesta delstaterna är åldersgränsen för att köpa tobak 18 eller 19 år, medan i Hawaii måste du ha fyllt 21.

Skulle det nya lagförslaget gå igenom innebär det att åldersgränsen för att köpa tobak gradvis skulle höjas, rapporterar AFP.

LÄS MER: Det här innebär det nya rökförbudet

Den första höjningen skulle ske 2020 och då skulle man behöva har fyllt 30 år för att få köpa tobak. År 2021 skulle åldersgränsen höjas till 40 år och den skulle sedan höjas hela vägen upp till 100 år 2024. Detta skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter. 

– Vi har i princip en grupp människor som är beroende, förslavade enligt mig, av en fruktansvärd industri. Den industrin har förslavat dessa människor genom att skapa en högst beroendeframkallande cigarett som de vet är dödlig, säger Richard Creagan till Hawaii Tribune-Herald.

LÄS MER: Finland stoppar rökning – även på egna balkongen 

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet är rökning den ledande dödsorsaken när det gäller sjukdomar som skulle kunna förhindras i USA.

– Vi tillåter inte fri tillgång till opioider eller receptbelagda mediciner. Det här är farligare än några receptbelagda mediciner, säger Richard Creagan till Hawaii Tribune-Herald.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset