Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas.
Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas.

Det har tidigare hänt att sent aborterade foster har uppvisat livstecken. Statens medicinsk-etiska råd föreslår nu en utredning om en ny fast veckogräns för när en abort ska tillåtas.

Under 2017 försökte en neonatalläkare återuppväcka ett foster som stötts ut i vecka 22. Socialstyrelsen kom då fram till att sent aborterade foster inte ska återupplivas.

LÄS MER: Beslutet: Sent aborterade foster ska inte återupplivas

Vill utreda ny veckogräns för abort

Nu vill Statens medicinsk-etiska råd, SMER, att regeringen ska utreda om en ny fast veckogräns ska införas, rapporterar SR.

– Det har förekommit exempel när det har fötts barn med livstecken efter en abort och att barnläkarna har gjort insatser för att rädda de här barnen till liv, säger Kjell Asplund, ordförande för SMER, till SR.

LÄS MER: Studie: Fler aborter i länder med restriktiva lagar

Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas. I Sverige får en abort utföras fram till 18:e veckan och i speciella fall tillåts det fram till vecka 22.

Men eftersom foster som aborteras senare än vecka 18 i vissa fall visat på livstecken diskuteras det nu att gränsen ska sänkas med en vecka.

Tidigare ultraljudsundersökningar

SMER föreslår även att ultraljudsundersökningen tidigareläggas för att undvika sena aborter.

– Det skulle ge kvinnan och sjukvården mer rådrum så att det inte att blir de här besluten som måste tas i stor hast, säger Kjell Asplund till SR.

LÄS MER: Paus för hård abortlag i USA

Ytterligare, för att undvika att aborterade foster visar livstecken, föreslås det att möjligheten att injicera ett medel i fostret som stannar hjärtat ska ges.

– Då når man syftet med aborten, att man inte ska föda barn, säger Kjell Asplund till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort