Det kan bli svårare för nätvinhandlare att sälja alkohol på distans. Arkivbild.
Det kan bli svårare för nätvinhandlare att sälja alkohol på distans. Arkivbild.

Folkhälsominister Gabriel Wikström vill förbjuda distansförsäljning av alkohol.Förslaget strider dock mot EU-lagstiftning, menar Nätvinhandlarnas branschorganisation.– Det här är bara ett politiskt utspel, säger ordförande Ole Nielsen till TT.

I dag kan privatpersoner lagligt köpa alkohol på nätet från ett hundratal företag, och få varorna hemlevererade. Enligt Socialdepartementets nya förslag ska den typen av försäljning stoppas och den som vill köpa alkohol måste i stället själv göra det på distans, därefter se till att få det importerat och hemskickat med en separat transport.

– Ytterst handlar det om att skydda den svenska alkoholpolitiken, som framförallt syftar till att barn och unga inte ska få tag i alkohol, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till Sveriges Radio Ekot.

Krångligare sätt

På frågan om det kan bli krångligare att beställa på det sättet, svarar Wikström:

– Det man kan säga är att det inte ska etableras nya försäljningskanaler i Sverige. Precis som om man åker till Danmark eller Tyskland och handlar alkohol får man transportera hem den själv. Samma regler ska gälla om man handlar på distans.

Ole Nielsen är dock av en helt annan uppfattning:

– Hela syftet är att det ska bli krångligare och man ska bygga murar kring monopolet. Det är ett rejält handelshinder för att komplicera för folk.

För tidigt att döma ut

Han menar också att förslaget strider mot gällande EU-rätt om fri rörlighet över gränserna för tjänster och produkter.

– Vår bedömning är att man inte kan sätta upp ett sådant här hinder. Vi utgår från att det här kommer att bli totalt sågat av de tunga instanserna.

Men Gabriel Wikström tycker att det är för tidigt att döma ut förslaget:

– Nu går det ut på remiss för att vi ska få in så mycket synpunkter som möjligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset