Tyskland regering föreslår att föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot mässlingen ska kunna bötfällas.
Tyskland regering föreslår att föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot mässlingen ska kunna bötfällas.

Tysklands regering vill gardera sig mot framtida mässlingsutbrott. Nu föreslår man böter på 2500 euro för de föräldrar som inte vaccinerar sina barn.

Antalet personer som smittats av mässlingen i Tyskland är enligt Reuters det högsta sedan millenieskiftet.

Utbrottet av den potentiellt livsfarliga sjukdomen har gjort vaccinationsdebatten i landet glödhet, och nu väljer även landets ledande politiker att agera.

LÄS MER: Sju frågor och svar om mässlingen

Tysklands hälsominister, Jens Spahn, har tagit fram ett lagförslag som går ut på att föräldrar som inte vaccinerar sina barn kan nekas plats på förskola. Utöver detta kan föräldrarna även få dryga böter på upp till 2500 euro, vilket motsvarar närmare 27 000 kronor.

Kan omfatta 361 000 barn

För Bild am Sonntag berättar Jens Spahn att målet med lagförslaget, som planeras att träda i kraft först 2022, är att helt och hållet utrota mässlingen.

– Alla föräldrar ska kunna känna sig säkra med vetskapen om att deras barn inte kan smittas av mässlingen, säger hälsoministern till tidningen.

LÄS MER: WHO: Vaccinmotstånd utgör en global hälsorisk

Enligt The Guardian kan lagen komma att omfatta 361 000 tyska barn som i dagsläget inte är vaccinerade mot mässlingen och som redan är inskrivna på förskola eller skola. Om den går igenom kommer föräldrar till barn på tyska förskolor att behöva visa intyg på att barnen är vaccinerade.

”Har inget behov av det i Sverige”

För att en sjukdom inte ska få fäste krävs det enligt WHO, World Health Organization, att 95 procent av befolkningen är vaccinerad. I Tyskland är den siffran nere på 93 procent när det rör sig om mässlingsvaccination, enligt The Guardian.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tidigare kommenterat europeiska förslag om att bestraffa föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn mot mässlingen.

LÄS MER: Var vaccinerade – insjuknade ändå i mässlingen

– Sådant som vi ser, med strängare lagar, har vi inget behov av i Sverige just nu. Vi uppnår 97 procents vaccinering på frivillig basis och tror att det går att upprätthålla detta genom en fungerande barnhälsovård där individens fria vilja står i centrum, säger Hélène Englund, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset