Anna Laurell Nash.
Anna Laurell Nash.

Det var på smekmånad i Rio de Janeiro som Anna Laurell Nash tog beslutet att satsa mot ett OS till.Nu har hon tagit sig dit igen – som enda svenska boxare.– Just nu är jag nog bättre än någonsin, säger hon efter sitt första pass i förlägret i Rio Maior, Portugal.

Anna Laurell Nashs karriär innehåller bland annat två VM-guld och tre EM-guld. Men också motgångar och tre comebacker efter stopp på grund av giftstruman som ledde till att sköldkörteln opererades bort 2009.

Den fjärde comebacken kan hon tacka en ändrad åldersgräns för.

Besvikelsen över femteplatsen i 75 kilo i OS 2012 gjorde att hon lade av. Hon var 32 år och föll för åldersstrecket 34 år för att kunna sikta mot ännu ett OS.

Men då höjdes åldersgränsen till 40 år.

– Om det var något jag ville göra så var det OS. Ändringen kom inom ett år efter att jag lagt handskarna på hyllan, men jag hoppade inte på direkt. Jag var väldigt ledsen i början när jag hade lagt av. Men på min och Davids smekmånad i Rio i december 2013 kom vi överens om att jag skulle satsa på ett nytt OS.

Detta parallellt med att hon höll på att doktorera i organisk kemi på KTH i Stockholm. Hon disputerade i december 2014.

I toppen igen

Comeback nummer fyra skedde i januari 2014 och sedan dess har Laurell Nash visat att hon är en världsboxare igen. Inte minst med sitt silver i Europeiska spelen i Baku förra året och finalplatsen i OS-kvalet i april, som gav henne OS-biljetten.

– Första året matchade jag inte jättemycket för då höll jag på att doktorera, det var långa arbetsdagar.

– Förra året gick jag väldigt många matcher, jag behövde det. Jag boxade väldigt bra i Baku, skitkul när jag hade gjort en formtopp och verkligen presterade. Och det var så skönt att klara en OS-plats i första kvalet.

En medalj är det naturliga målet i Rio.

– Absolut, det är det jag siktar på och drömmer om. Mitt huvudmål är att få ut hela min boxning, känna att jag gjort allt och kunna gå stolt därifrån. Då följer förmodligen en medalj med.

Ett OS till?

Boxningen har varit i fokus länge och den civila karriären får vänta till efter Rio. Eller kanske ännu mycket längre.

– Nu är det fokus på OS.

– Men jag kan göra ett OS till. Jag har möjligheten att välja, förra gången var jag mer tvungen att sluta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset