Tre personer åtalas för äktenskapstvång vid tingsrätten i Lund efter att de ska ha tvingat en ung kvinna till giftermål i Afghanistan. Åtalet är det första som väckts i Sverige sedan lagen infördes 2014. ”En rad omständigheter gör det komplicerat att väcka åtal”, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

IBL/Alamy

Äktenskapstvång kan ge fängelse i upp till fyra år i Sverige, men än så länge har ingen dömts för brottet.

En kvinna i 20-årsåldern åkte i maj 2015 till Afghanistan där hon tvingades gifta sig med en man mot sin vilja, rapporterar TT. Kvinnan hade ett förhållande med en man, även han i 20-årsåldern, hemma i Sverige både före och efter det att hon tvingades in i äktenskapet. 

Äktenskapet registrerades i Sverige i oktober 2015. Kvinnans pappa, bror och en vän till pappan åtalas nu vid Lunds tingsrätt för äktenskapstvång. De åtalas även för att ha utsatt mannen, som kvinnan hade ett förhållande med i Sverige, för olaga frihetsberövande, misshandel, rån, utpressning och sexuellt ofredande. 

– De har ett förhållande som inte accepteras av kvinnans familj. Motivet till brotten är hedersrelaterat, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall. 

LÄS MER: Zubeyde giftes bort på sommarlovet – när hon var 15 år

Äktenskapstvång kan ge fängelse i upp till fyra år i Sverige, men än så länge har ingen dömts för brottet. Åtalet är det första som väckts i Sverige sedan lagen om äktenskapstvång trädde i kraft den 1 juli 2014. Utvecklingscentrum i Göteborg utreder just nu, på uppdrag av regeringen, varför inga brott ännu lett till åtal. 

– Det finns en rad omständigheter som gör det kan vara komplicerat att väcka åtal, säger kammaråklagare Kristina Ehrenborg-Staffas, som är en del av Utvecklingscentrums utredning. 

Ett problem vid den här typen av brott är att det ofta är den bortgifta kvinnans egen berättelse som ligger till grund för åtalet. 

– Vid andra brott finns det ofta exempelvis teknisk bevisning eller telefonavlyssning. Det kan saknas stödbevisning, eller så stöds inte hennes uppgifter av någon annan bevisning. Bevisningen kan även finnas utomlands, i det land hon blev bortgift i. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott