Irlands premiärminister Leo Varadkar hoppas på en seger för ja-sidan.
Irlands premiärminister Leo Varadkar hoppas på en seger för ja-sidan.

De första vallokalsundersökningarna efter fredagens omröstning om abortlagar i Irland tyder på att ja-sidan går mot en storseger.

Folkomröstningen handlar om det så kallade åttonde tillägget i konstitutionen, som ger ett ofött barn rätt till liv. Lagen innebär att den som gör en abort riskerar upp till 14 års fängelse.

Klockan 23 på fredagskvällen stängde vallokalerna i Irland. Inte långt därefter kom det första preliminära beskedet från vallokalsundersökningarna. Enligt The Irish Times Ipsos-undersökning har ja-sidan fått minst 68 procent av rösterna.

LÄS MER: Irland folkomröstar om abort: ”Kan dröja 30 år innan vi får en ny chans”

Efter en lång och splittrad kampanj om abortlagarna innebär det preliminära resultatet att Irland går mot en liberalisering gällande landets stränga abortförbud.

Över 4 500 personer intervjuades av Ipsos, på uppdrag av The Irish Times, efter de lagt sin röst i fredagens folkomröstning. Undersökningen startade klockan sju på morgonen och omfattade 160 vallokaler i landet. Nej-sidan, de som vill behålla abortförbudet, räknades då till 32 procent.

Den officiella rösträkningen börjar klockan nio på lördagsmorgonen och vilket innebär att det officiellt resultatet inte är klart ännu. Det väntas vara klart under eftermiddagen.

LÄS MER: Irland går mot röstning om abort – det här handlar det om

Om den preliminära undersökningen stämmer innebär det att det konstitutionella förbudet mot abort, som infördes i en folkomröstning 1983, kommer att upphöra att gälla.

Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer regeringen att föreslå en lagändring, som bland annat skulle innebära fri abort fram till tolfte veckan.

Över 3 000 irländska kvinnor tvingas varje år resa till England och andra länder för att kunna göra abort.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om irland abort