För första gången på tre år är Alliansen större än det rödgröna blocket i Svensk väljaropinion medan SD får sin bästa siffra hittills, 16,4 procent. I Skops mätning knappar Alliansen in. Sammantaget är rörelserna i opinionen små.

I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, får de fyra borgerliga partierna 40,9 procent mot 39,5 för S-MP-V.

Medan Allianspartierna ligger kvar på samma stöd som i maj så backar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna ökar något för första gången sedan i januari, till 26,7 procent.

Sverigedemokraterna får sin bästa siffra hittills i Svensk väljaropinion, 16, 4 procent, en ökning med nästan en halv procentenhet.

I Skops nya mätning leder de rödgröna partierna fortfarande men de borgerliga partierna knappar in. Ledningen för S-MP-V har sedan i mars minskat från 3,5 till 1,9 procentenheter.
Det rödgröna blocket får 42,9 procent mot 41,0 för Alliansen.

Sverigedemokraterna ökar till 14 procent och Kristdemokraterna ligger med 3,6 kvar under riksdagsspärren i mätningen där förändringarna för alla enskilda partier ligger inom felmarginalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset