Utlandsresor och shopping. Den regniga sommaren har grävt djupa hål i många fickor. Men vad gör vi med första lönen efter semestern?

Martin Olson/Christine Olsson /SCANPIX/arkiv

Familjeekonomen Bodil Hallin tror att det dåliga vädret i sommar gjort att många gjort av med extra mycket pengar.

Juni och juli präglades av regn och rusk, vilket fick handeln att jubla. Museer vittnade om ovanligt höga besöksantal och många soltörstande svenskar tog en sista minuten till värmen.

Men aktiviteterna är inte gratis.

– Visst kan det vara så att man har ont om pengar efter semestern och särskilt det här året. Vädret har gjort att man kanske reser och går i affärer i större utsträckning, säger familjeekonomen Bodil Hallin på Ikano bank.

Därför var det troligen extra välkommet när första lönen efter semestern ramlade in på kontot för många i tisdags.

Men vad använder vi då pengarna till efter ledigheten?

– Det varierar jättemycket, men har man haft stora utgifter så använder man nog dem till att fylla på kreditkorten, säger Bodil Hallin.

Hösten innebär också nya kostnader.

– Barnfamiljer har en hel del utgifter i samband med skolstarten. Det kan också vara terminsavgifter som ska betalas nu för träning och annat.

Bodil Hallins främsta tips till den som har en skral kassa är att prioritera.  

– Fundera över vad du verkligen vill lägga pengar på och tycker om att göra. Du kanske behöver ändra i ekonomin och skapa en buffert för det.

Det kan också vara smart att blicka framåt.

– Man kan, om man verkligen vill planera, redan nu fundera över hur mycket man vill ha till jul. Det är inte så många löner kvar till dess, även om det känns väldigt avlägset just nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset