Djurgården vann klassikermötet mot Brynäs.
Djurgården vann klassikermötet mot Brynäs.
Ishockey TT

Två anrika lag med en minst sagt tung start på säsongen. Då fick Djurgården äntligen jubla över höstens första trepoängare, 3–1 borta mot Brynäs.

Jätteviktigt. Vi har sagt att vi ska tro på det vi gör och till slut släpper det. Förhoppningsvis gör det så från och med nu, säger Jesper Pettersson.

Djurgårdsbacken är född i Stockholm, fostrad i Flemingsbergs IK och Linköping och har trots att han bara är 23 år även hunnit med tre säsonger i Nordamerika med spel i AHL och ECHL.

Starten på SHL-säsongen har dock varit allt annat än rolig för hans nya lag.

En seger efter förlängning och två förluster, varav en på straffar, inför torsdagskvällen hade skickat Djurgården ner i botten av tabellen.

Detsamma gällde Brynäs som kom med tre raka förluster till klassikermötet i Gavlerinken.

Men jag tror ändå att det här kommer sluta riktigt bra. Truppen känns stark och alla är på samma sida. Fortsätter vi göra det vi gör så kommer vi gå långt, slår Jesper Pettersson fast.

Brynäs började bäst

Säsongens första seger vid full tid var dock allt annat än glasklar.

För det var Brynäs som naglade fast Djurgården i gästernas egen zon i första perioden.

Det var Brynäs som fortsatte ha greppet i andra – inledningsvis.

Och det var först 13.30 in i mittperioden som det gjordes ett mål överhuvudtaget i matchen när René Bourque fick kontroll på en flipprande puck och gjorde 1–0 för gästerna.

Amerikanen tackade i pausen målvakten Adam Reideborn för att han stundtals ensam höll kvar Djurgården i matchen.

Det håller jag med om. Adam är grym i kassen. Hade de fått in mål där kunde matchbilden ha sett helt annorlunda ut, men nu hjälper han oss att vinna så mycket tack till honom, säger Pettersson.

Lundh bakom målet

Djurgårdsbacken lyfter sedan fram Patrik Lundh som kom att spela en viktig roll när avgörandet kom knappt nio minuter efter att Brynäs hade kvitterat och börjat vädra ny luft.

För då sänkte Djurgården hemmalaget med två snabba mål.

Det första (2–1) signerat Jesper Pettersson i samarbete med just Lundh, som först skarvade vidare Andreas Engqvists vunna tekning bakåt och sedan drog som en raket ner mot Brynäsmålet och störde Felix Sandström lite lagom.

Det hade inte blivit mål om inte ”Peppe” hade drivit på kassen så jag får tacka honom för det, säger segerskytten.

TT: Din egen insats då?

Äsch, jag ska väl skjuta i varje match och jag har fått en kasse nu. Jag försöker bidra med ett stabilt backspel och mycket energi till laget och det tycker jag att jag har gjort.

För Brynäs innebar förlusten än mer en tyngd på axlarna trots att man stundtals sett klart starkare ut hemma än såväl HV71 som Djurgården.

En poäng på (totalt) fyra matcher, ja vad ska man säga? Det är inte bra, medgav tränaren Roger Melin efteråt.
Det är svårt att vinna om man bara gör ett mål per match. Vi behöver hitta mer fantasi i vårt anfallsspel, spela lite rakare och utnyttja alla spelare. Det känns som att vi blir fångade alltför lätt i vårt anfallsspel, vi har inte farten och energin. Vi behöver mer lust att vilja hålla i pucken och det får vi försöka locka fram på något konstigt sätt framöver.
Djurgården vann klassikermötet mot Brynäs.
Djurgården vann klassikermötet mot Brynäs.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset