Lottie Knutsson, informationschef på Fritidsresor, är storasyster.  – Vi får ofta bana väg för våra småsyskon. Jag fick bråka något fruktansvärt för varje halvtimme jag skulle få vara ute längre på kvällarna, medan mina småbröder smet igenom, säger hon.
Lottie Knutsson, informationschef på Fritidsresor, är storasyster.  – Vi får ofta bana väg för våra småsyskon. Jag fick bråka något fruktansvärt för varje halvtimme jag skulle få vara ute längre på kvällarna, medan mina småbröder smet igenom, säger hon.

Det spelar ingen roll om du har ett eller fem syskon. Om du är förstfödd kvinna är du antagligen mer ambitiös och har ofta åstadkommit mer än dina småsyskon, enligt en ny brittisk studie.

Att förstfödda är mest sannolika att lyckas i livet är inget nytt. Men Time.com skriver att en ny studie från universitet i Essex visar att förstfödda flickor mer benägna än sina yngre syskon att lyckas. I studien ingick 1503 syskonsamlingar med totalt 3552 personer. Genom att forskarna undersökte inom de olika familjerna fann de att födelseordningen faktiskt påverkar den akademiska framgången.

Detta är en tendens som Elisabeth Schönbeck, beteendevetare med specialisering på syskon, har märkt på senare tid.

– Kvinnor får mer chans i dag att göra karriär och man tror mer på dem. Men det beror också på att tjejer generellt har bättre betyg och därmed kommer in på högre utbildningar än killar. Det förvånar mig inte att kvinnor som Hillary Clinton och Mona Sahlin är storasystrar.

Förstfödda syskon tenderar också att utveckla en högre IQ, och en hypotes bland forskare är att föräldrar lägger mer tid på sitt första barn.

– Framgång är inte genetiskt, utan det är miljön runtom som påverkar den. Storasyskon måste vara duktiga och förklara saker för sina småsyskon, då måste de lära sig mer, säger Elisabeth Schönbeck.

Lottie Knutson är informationschef på Fritidsresor men hon är också storasyster till två yngre bröder. Hon tror att det kan gå bättre för storasystrar på grund att de ofta har mer krav på sig från föräldrarna.

– Vi får ofta bana väg för våra småsyskon. Jag fick bråka något fruktansvärt för varje halvtimme jag skulle få vara ute längre på kvällarna, medan mina småbröder smet igenom.

Hon tycker däremot inte att hon lyckats bättre i karriären än sina mindre bröder. Men att storasystrar generellt i arbetslivet är väldigt raka och gillar att styra och ställa.

– Jag är själv chef och det är en roll jag inte haft svårt att ta. Jag tror det kommer lite när man är den äldsta systern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset