Anna Lagerquist var en liten skräll när EM-truppen togs ut, men har övertygat som ersättare för skadade mittsexan Linn Blohm.
Anna Lagerquist var en liten skräll när EM-truppen togs ut, men har övertygat som ersättare för skadade mittsexan Linn Blohm.

Sverige förlorade genrepet inför handbollens hemma-EM med stora siffror, 21–27 mot Frankrike.Men svenskorna kan hämta styrka ur att de ledde med 20–16 mot OS-silvermedaljörerna med en kvart kvar.

På söndag startar EM, för Sveriges del med match mot Spanien i ett fullsatt Hovet. Genrepet, efter helgens två oavgjorda bortalandskamper mot Tyskland, ägde rum i Alingsås.

Det såg bra ut länge, innan Frankrike tilläts göra sex mål i rad och vända 20–16 till 20–22.

– Vi spelade bra i 50 minuter och hade bra försvarsspel i hela matchen. Men i andra bränner vi lite för många lägen och gör även lite tekniska fel. Tyvärr rycker de ifrån och vinner med sex mål. Det speglar inte riktigt matchen, säger spelmotorn Isabelle Gulldén, som var omklädd men vilade från spel på grund en lätt lårskada.

Positiv trend

Förbundskapten Henrik Signell håller med, och tycker att landslaget fortsatte en positiv trend som visades redan i mötena med Tyskland.

– Många spelare gör det bra, men vi orkar inte riktigt sista kvarten. Totalt sett en bra match, speciellt med tanke på att vi saknar tre väldigt tongivande spelare, säger Signell.

Han tänker på Gulldén, högersexan Nathalie Hagman och mittsexan Linn Blohm. De två förstnämnda väntas spela på söndag, medan fotskadade Blohm är ett mera osäkert EM-kort.

Oprövad Lugi-profil

Skönt då att Lugis Anna Lagerquist, 23, gör ett så bra jobb på Blohms position. Lagerquist är en välkänd profil som smart och ettrig försvarskämpe i den svenska ligan, men var nästan helt oprövad i landslaget när hon togs ut till EM.

Mot Frankrike, i sin fjärde landskamp, spelade hon både framåt och i mittförsvaret. Två utvisningar i andra halvlek drar ner betyget lite, men i stora drag har Lagerquist gjort en klart godkänd entré på landslagsnivå.

– Jag har utvecklats mycket de senaste säsongerna i Lugi, även i anfallsspelet. Det är jättekul att få chansen nu, och det är nästan bara positivt att ha kastats in här. Man hinner inte tänka så mycket, det är bara att gå in och prestera, säger Anna Lagerquist.

Tempo på toppnivå

Hon ger rosor till rutinerade mittförsvarskollegan Sabina Jacobsen, men också till hela lagets försvarsspel. Samtidigt är Frankrike förstås ett vassare motstånd än man möter i svenska ligan.

– Den största skillnaden är tempot. Man kan inte slappna av i någon situation, säger Lagerquist.

Henrik Signell är nöjd med sin uttagning.

– Anna fortsätter att göra det väldigt bra, säger han och berömmer liksom Lagerquist hela försvarsspelet.

Ida Odén och Jenny Alm var bäst framåt, med fem mål var för Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset