Försvarsmakten fick inget extra bidrag i regerings vårbudget.
Försvarsmakten fick inget extra bidrag i regerings vårbudget.

Efter måndagens offentliggörande av regeringens vårbudget står det klart att försvaret var den myndighet som drog nitlotten. Försvarsmakten får inga extra pengar av regeringen, trots att ÖB Micael Bydén så sent som i mars månad krävt ökat anslag. "Det finns skäl att vara djupt bekymrad", säger Hans Wallmark (M).

Under regeringens presentation av vårbudgeten på måndagen sa finansminister Magdalena Andersson bland annat regeringens fokus ligger på att få ett tryggare Sverige. Både polisen och Tullverket får ytterligare anslag – men om försvaret angavs ingen summa alls, förutom 100 miljoner som ska gå till cybersäkerhet.

Detta trots att ÖB Micael Bydén tidigare offentliggjort att Försvarsmakten behöver mer pengar. I början av mars i år berättade han under en presskonferens att Försvarsmakten behöver tre miljarder kronor i utökade ekonomiska anslagsnivåer från och med 2019 och ytterligare två miljarder kronor från och med 2020, vilket även SR tidigare skrivit om. Utöver detta anser Försvarsmakten att det behövs ytterligare fem miljarder från år 2021 för att “motverka en förmågenedgång”.

LÄS MER: Ingen tydlig vinnare eller förlorare i vårbudgeten

Varför har regeringen inte gett ökat anslag till Försvarsmakten i vårbudgeten?

– Försvaret har fått rejäla tillskott på 25,8 miljarder under perioden 2014 till 2020. Deras budgetunderlag 2019 analyseras just nu på Försvarsdepartementet, så vi får återkomma med om det får några effekter längre fram när vi är klara med det arbetet, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare på Försvarsdepartementet

Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson (M), är djupt bekymrad över den tabell som regeringen visar 2019-2021, och att den står i mycket stark kontrast med vad Försvarsmakten visar i sitt underlag.

LÄS MER: Försvaret vill fördubbla sin budget till 2035

– Politiken bör kommande år, i många år framöver, skapa en trappa med kontinuerliga resurser till försvaret, säger han till Metro.

Vad anser du om regeringens beslut att inte ge extra anslag till försvaret?

– För försvarets förmåga finns det skäl att vara djupt bekymrad. Det är oerhört viktigt att politiken sätter långsiktiga planeringsförutsättningar till Försvarsmakten. Man bör tar detta på allvar och gör man inte gör det är myndigheten tydliga med att det kommer få konsekvenser, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset