Med en ny tipslinje hoppas Militärregion Syd få hjälp av allmänheten att avslöja underrättelseinhämtning kring skyddsvärda objekt. Arkivbild.
Med en ny tipslinje hoppas Militärregion Syd få hjälp av allmänheten att avslöja underrättelseinhämtning kring skyddsvärda objekt. Arkivbild.

Försvarsmakten vill låna dina ögon och din uppmärksamhet.Via en nystartad tipslinje hoppas Militärregion Syd få input från allmänheten om allt som avviker från det normala kring försvarsmaktens objekt eller andra samhällsviktiga anläggningar.

– Många ögon ser mer än ett par, säger Jan Bohman, press- och informationschef i Militärregion Syd.

Bakgrunden är att både säkerhetspolisen och försvaret tror att det ständigt pågår underrättelseinhämtning i Sverige, både av kriminella organisationer och av främmande makt.

– Men det är ingen hotbild eller extraordinär händelse som är orsaken till detta, säger Bohman.

Exakt vad tipsen skulle kunna handla om har han svårt att precisera. Det kan vara någon som rör sig kring eller fotograferar ett skyddsobjekt, eller kanske en bil som står märkligt parkerad.

– Det vi söker är det som avviker från normalbilden.

Och det handlar inte bara om militära anläggningar, det kan även vara till exempel radiomaster, myndighetsbyggnader eller områden som är viktiga för vattenförsörjningen.

Än så länge är det bara ett pilotprojekt i Skåne, Blekinge, Kronobergs, Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län. Efter en utvärdering kan det sedan komma att utvidgas till resten av landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset