Mannen var anställd inom Försvarsmakten, och döms nu för våldtäkt. Personen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Mannen var anställd inom Försvarsmakten, och döms nu för våldtäkt. Personen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Den försvarsanställde åtalades för att ha våldtagit en kvinna som sov tillsammans med sin pojkvän. Mannen menade dock att han agerat i sömnen, och att han därför inte skulle dömas. Men den förklaringen sågas nu av rätten.

Efter en fest i Upplands-Bro kommun i februari förra året erbjöd den nu 29-årige mannen en kvinna och hennes pojkvän att övernatta i hans bostad. 29-åringen skulle sova på golvet, men lade sig i stället i sängen där paret sov. Kvinnan vaknade på morgonen av att hon hade ett finger i sig, såg att det var 29-åringen och slog undan handen, har hon berättat.

29-åringen åtalades för våldtäkt. Mannen, som vid tidpunkten var anställd inom Försvarsmakten, hävdade dock att han hade ”agerat i sömnen” och ”inte var medveten om vad han gjorde”.

LÄS MER: Handledare våldtog gymnasieelever – skyller på offren i överklagan

En professor emiritus som är specialist i sömnmedicin, kallades in som vittne. Efter att ha tagit del av utredningsmaterial ansåg han att 29-åringen hade varit ”vaken och medveten om sitt handlande”. Rätten kommer nu fram till att 29-åringen inte agerade i sömnen och att åtalet är styrkt.

Rätten tar hänsyn till att mannen ”riskerar att förlora sin anställning inom Försvarsmakten”, och dömer honom för våldtäkt, mindre grovt brott, till ett års fängelse. Han ska även betala skadestånd om 85 000 kronor till kvinnan.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset