Peter Hultqvist fick under tisdagen svara på frågor om sin hyreslägenhet. Det här är varför.
Peter Hultqvist fick under tisdagen svara på frågor om sin hyreslägenhet. Det här är varför.

Under tisdagen frågades försvarsminister Peter Hultqvist ut i konstitutionsutskottet om sin lägenhet, en försvarsstiftelse och misstänkt jäv. Här förklarar Metro varför.

Vad har hänt?

Försvarsminister Peter Hultqvist fick inte bo kvar i sin riksdagslägenhet eftersom han blev minister.

Peter Hultqvist behövde då en ny lägenhet. Han hittade en via Militärhögskolans stiftelse, vilket Svenska Dagbladet avslöjade i februari förra året.

LÄS MER: Visst Ygeman, 23 000 personer lämnade Sverige. Men det var inte svaret på frågan.

Bor han kvar?

Japp.

Är det olagligt?

Nej, en åklagare kollade på ärendet och hittade inget skumt med förfarandet.

Så varför är folk arga?

Det finns ett par orsaker. Enligt stiftelsen ska lägenheterna egentligen gå till folk på Försvarshögskolan. Men om det finns någon ledig kan man också hyra ut den till regeringskansliet.

En annan anledning till ilskan är att Peter Hultqvist i egenskap av försvarsminister är den som bestämmer över Försvarsmakten som i sin tur betalat rätt mycket pengar till Militärhögskolan.

Folk menar då att Peter Hultqvist kan bli jävig, eftersom hans boendesituation är beroende av en stiftelse som hans departement är med och finansierar.

LÄS MER: KU knådade Fridolin om mediepåverkan

Men avslöjandet kom för över ett år sedan. Varför är folk sura just nu?

Därför att det är säsong för utfrågningar i konstitutionsutskottet! I april och maj varje år får en grupp andra riksdagsledamöter möjlighet att fråga ut, kritisera och pricka regeringsmedlemmar för deras agerande i riksdagen. Nu betar man av ett par ärenden per dag.

Var det allt?

Nej, folk tycker också att han får hyra lägenheten för billigt. Dessutom har stiftelsen varit inblandad i en affär på rätt mycket pengar som regeringen behövde godkänna.

Vad säger Peter Hultqvist själv då?

Under KU-förhöret upprepade han att han följt allt regelverk för att förhindra jävsituationer. Han anser att det inte är några konstigheter med att han hyr lägenheten eftersom Anders Borg också bott i en lägenhet via samma stiftelse.

Har han det?

Japp. Han bodde ett tag i en studentlya, vilket DN skrev om redan 2009.

Så vad kommer hända härnäst?

Det kommer att ta några veckor, sedan kommer KU med ett utlåtande. Där kan Peter Hultqvist kritiseras för att ha handlat oaktsamt eller om utskottet anser att han misskött sig.

LÄS MER: Vänsterpartiet tappar väljare enligt YouGov

Får kritiken några konsekvenser?

Nej, egentligen inte. Förra året prickades till exempel Anders Ygeman vid tre olika tillfällen, men det minns ju praktiskt taget ingen i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset