Väljare i Salt Lake City i delstaten Utah lägger sin förtidsröst. Bilden är från den 1 november.
Väljare i Salt Lake City i delstaten Utah lägger sin förtidsröst. Bilden är från den 1 november.

En tredjedel av väljarna rapporteras ha förtidsröstat i USA. Att såväl svarta som spansktalande förtidsröstar i stor utsträckning anses gynna Hillary Clinton, vars knappa ledning i opinionen tycks ha stabiliserat sig.

Strax över 41 miljoner amerikaner har förtidsröstat, enligt statistik som publicerats på sajten United States Elections Project. Det kan jämföras med de sammanlagt 129 miljoner totalt som röstade i presidentvalet 2012.

Michael McDonald, docent i statsvetenskap vid Florida University, som driver sajten, säger till The Washington Times att förtidsröstning är särskilt populärt bland svarta väljare.

Från viktiga, jämna delstater som Florida och Nevada, rapporteras också att många fler spansktalande än vanligt har valt att förtidsrösta. Det kan vara goda nyheter för Hillary Clinton, vars stöd i folkgruppen är större. Inte minst har Donald Trump retat upp många spansktalande med sina planer på en mur mot Mexiko och med nedsättande uttalanden.

Clintons ledning tycks också ha stabiliserat sig, om opinionsmätningarna stämmer. Enligt den ansedde analytikern Nate Silver vid Five Thirty-Eight leder demokraten med 2–3 procentenheter på nationell nivå, baserat på 14 mätningar gjorda efter det att FBI sade att man skulle granska fler mejl med koppling till Clinton. Och i går sade FBI att presidentkandidaten inte är brottsmisstänkt.

Men det är i de jämna delstaterna det avgörs. I exempelvis Florida, New Hampshire och Nevada är det nu mycket jämnt, enligt Five Thirty-Eight.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset