Linnea Svensson Arbab

Republik

Eftersom jag så sällan har ärenden i Vasastan har jag kunnat upprätthålla en ganska romantiserad bild av denna stadsdel – färgad av Heidi von Borns romansvit om familjen von Morian, den insuttna interiören på skaldjurskrogen Wasahof och inte minst Astrid Lindgren, som gjorde Vasastans tacknockar världsberömda i Karlsson på taket.  Kultiverat och urbant, med en bismak om bohemisk respektlöshet.

I den meningen är restaurang Republik på Thulegatan en god ambassadör för sin stadsdels myt. Namnet antyder en revolutionär besvikelse över att Sverige håller sig med kungahus. Krogen öppnar sig oannonserat i ett gammalt vackert stenhus, som vore det en bostadsrätt, och publiken tycks genuint åldersblandad med inslag av halta pensionärer, tidigare Handelshögskoleelever i rugbytröja och tjejgäng på helgäventyr.

Stämningen är en mix av trivsamt sorl och en lite sluten och disträ inåtvändhet i personalen – jag fick själv leta reda på hovmästare. Republik är modernt och lite drygt, som en gammal strävhårig folkpartist från Odengatan.

Menyn håller rimlig prisnivå. En mysig blåmusselsoppa med äpple, precis lagom tunn som förrätt, går för 140. En löksoppa, på tok för salt, och lite glåmigt rysk i färgskalan, reas för 115.

Bästa varmrätten vi provade var en prisvärd vildsvinsbonanza för 195 spänn – som bestod i en glaserad grissida som var två minuter för torr, en grym vildsvinskorv från Fredskogsgård (var den nu ligger, googleträffar 0!) samt surkål, vilket är vinterns hippaste tillbehör – europeisk soulfood i lågkonjan. Serverat av kypare i säsongstypisk flanellskjorta.

Jag tog en råbiff på oxfilé för 198 eftersom det var fredagsnatt och jag ville undvika att bli för tjock – men ångrade mig och längtade efter stekyta. Pommes friten var jättestora a la hamburgertallrik och fritösheta. De låg oharmoniskt och ångade mot den kalla tartaren. 

Republik är ingen oförglömlig matupplevelse, men tillräckligt själfullt för att förtjäna sin plats som Vasastans utpost. Mittemot har krogen Monarki öppnat med thaiinspirerat kök. Den borde genast byta namn eller flytta till andra sidan Regeringsgatan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset