Camilla Nilsson med sonen Timothy. 
Camilla Nilsson med sonen Timothy. 

En trött och förtvivlad mamma vänder sig på Facebook direkt till Försäkringskassan när familjen för tredje gången nekats mer hjälp med sin gravt handikappade son.

Camilla Nilsson, 28, och hennes man Pablo Cardenas Lara, 32, har kämpat i flera år för att få hjälp, men fått avslag varje gång.

5-årige Timothy har en grav cp-skada och en grav utvecklingsstörning.

– Det betyder att han behöver hjälp med allt – att gå, äta, greppa saker, all hygien. Han förstår heller inte frågor och uppmaningar.

Nu har familjen hjälp från kommunen två timmar varje dag, men det är för lite, upplever de.

– Det räcker typ till en måltid, säger Camilla.

Om hjälp med ett barns grundläggande behov överstiger 20 timmar i veckan så ligger ansvaret på Försäkringskassan. Om det är mindre så tar kommunen hand om hjälpen.

►LÄS MER: Handikappförbund rasar mot Försäkringskassan

Föräldrarnas begäran om mer hjälp har fått avslag tre gånger, även på ett överklagande till Förvaltningsrätten.

Ett av argumenten vid avslagen har varit att föräldrar ändå måste vara med när till exempel en 5-åring badar.

– Och det är självklart, men det är skillnad på att bada en spastisk 5-åring och en vanlig 5-åring. Han är stel, kan inte lyfta armarna eller hjälpa till över huvudtaget. Det tar jättemycket längre tid, säger Camilla Nilsson.

Camilla tycker att Försäkringskassans sätt att se på tid och pojkens behov är snål och har skrivit ett inlägg som fått över 4 000 delningar på Facebook:

"Skäms ni inte när ni nekar barn deras rättigheter till ett drägligt liv? . . . Skäms ni inte när ni ska bestrida alla rättigheter i var liten detalj? Skäms ni inte att en 5-årig pojke lägger sig hungrig vissa kvällar för att tiden för att ge mat finns inte?", skriver hon.

– Han har jättesvårt hålla kvar skeden i munnen och allt tar lång tid. Han går hos dietist för att han är mager. Det känns hemskt, man känner sig misslyckad som förälder.

Och Camilla och hennes familj är inte ensamma i sin svåra situation.

– Vi har sett en utveckling där Försäkringskassan har blivit tuffare, säger Henrik Petrén, generalsekreterare på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU).

►LÄS MER: Gravt cp-skadad flicka nekades färdtjänst


Enligt honom ändrade Försäkringskassan sin tillämpning för 7–8 år sedan och domstolarna har gått på deras linje.

RBU är mycket kritiska till hur det fungerar i dag och ser många förtvivlade mammor och pappor.

– Det är min erfarenhet att föräldrar gör allt vad de kan innan de ber om hjälp. Och när de väl ber om hjälp och får nej så är det knäckande för många familjer, säger Petrén.

Pressbild

Henrik Petrén.

Försäkringskassan: Ansvaret för lagstiftningen ligger på riksdagen

Enligt Försäkringskassan ligger ansvaret för regelverket på riksdag och regering som fattar besluten.

– Det är inte vi på eget bevåg som ändrat på någonting – vi är skyldiga att följa praxis, säger Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassan.

Hon har förståelse för upplevelsen som familjer som Camilla och Pablos har.  

– Det är en jättesvår situation att vara förälder till ett barn med särskilda behov.

Monica Svanholm konstaterar att det är svårt att avgöra vad föräldrar gör för sina barn som ingår i det allmänna föräldraansvaret man har för sitt barn och vad de gör till följd av funktionsnedsättningen.

Pressbild

Monica Svanholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset