SD-politikern Kent Ekeroth är polisanmäld för misshandel utanför en nattklubb i Stockholm. En förundersökning är inledd och åklagare Lena Kastlund tror att man kan få en god bild av vad som hänt.– Det verkar ha spelats in och det verkar vara mycket folk som har sett det, säger hon till TT.

Lena Kastlund som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren har gett direktiv till polisen om utredningsåtgärder. Det handlar bland annat om att höra målsägande, vittnen och ta in övervakningsfilm.

– Efter det tar man ställning till om Ekeroth ska höras, säger Lena Kastlund.

Hon har förstått att Ekeroth har gjort en motanmälan om misshandel och den kommer att bakas in i samma förundersökning.

– Man vill ha en allsidig bild av vad som hänt.

Det är osäkert när det kan bli tal om ett eventuellt åtal.

– Jag vågar inte säga om det kan vara klart innan jul. En sådan här utredning brukar ta kanske ett par månader. Man gör en bedömning hela tiden och vet aldrig hur det slutar. Utredningar kan bli nedlagda, säger Lena Kastlund.

Att en förundersökning om ett "krogbråk" leds av åklagare, och inte polis, beror på vem som är inblandad. Särskilda åklagarkammaren tar alla ärenden där det kan finnas misstankar mot poliser, domare, åklagare och riksdagsledamöter.

– Om vad riksdagsmän gör på fritiden. Och då spelar det ingen roll hur bagatellartade ärenden det är, det gäller till och med penningbötesbrott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset