Skådespelaren Fabian Bolin, 28, fick veta att han hade blodcancer för mindre än två veckor sedan. Nu delar han med sig av sin kamp för att vara ansiktet utåt mot leukemi, och stödet han får är enormt.

Fabian Bolin, 28, hade hamnat så rätt. Han hade lämnat en blomstrande karriär som investerare för att följa sin dröm om livet som skådespelare. Han medverkade i bland annat "Snabba cash" och den engelska serien "Made in Chelsea".

Men en dag för ett par veckor sedan vändes hans liv uppochned. Det han trodde var utmattning eller ”något lite tyngre” var i själva verket leukemi. Han hade fått blodcancer.

– Jag tänkte att det var kört, att jag hade två-tre månader kvar att leva, säger Fabian.

Metro träffar honom i Humlegården i Stockholm. Han har flyttat hem från London för att genomgå behandling i Sverige, mest i sitt eget hem. En gång i veckan åker han in till Karolinska sjukhuset för att ta cellgifter.

– Jag går runt i en konstant ”chemo haze”, säger han, och syftar på yrseln som gifterna som ska ta död på det onda i hans kropp medför.

I dag mår han ganska bra, för att knappt två veckor tidigare ha blivit diagnostiserad med en dödlig sjukdom. Efter vårt samtal ska han uppdatera sin blogg – Fabian Bolin War on Cancer – som han startade direkt när han fick diagnosen den 1 juli.

– Det är min terapi. Det går inte att fatta det som händer just nu så jag kände att jag var tvungen att dela med mig av allt som händer i mitt huvud.

►Nathalie, 27, är döende i cancer: "Jag kan inte sluta leva"

En vanlig dag vaknar Fabian 04:30 i ett surrealistiskt vakuum, med bultande hjärta. Han har slangar kvar i kroppen för cellgiftbehandlingen – en till hjärtat, och en till ryggmärgen som förser hjärnan med skydd mot cancern.

Utöver det rekommenderar läkarna att han ska försöka leva ett så normalt liv som möjligt.

– Hur ska jag kunna göra det? Det är jättejobbigt att prata med familj och vänner så klart, de vet ju inte vad de ska säga, hur de ska bete sig. De kan ju inte bara säga ”tja, ska vi gå och ta en bärs?”.

Efter att Fabian startade bloggen har flera stora nyhetsmedier, internationella och svenska, skrivit om honom, och responsen blev snabbt väldigt stor. Hans första inlägg på Facebook har nått flera miljoner människor, och han får tusentals mail och meddelanden från läsare som ger sitt stöd, men också som tackar honom för att han orkar vara offentlig med sin sjukdom.

– Det är näst intill religiöst det jag har upplevt med alla historier och allt stöd. Cancer drabbar så otroligt många människor, men det känns inte som att vi vågar prata om det. Och jag vill ta den fighten nu, så att fler vågar gå ut och söka stöd för sin sjukdom, säger han.

– För mig är det här helande, och det verkar vara det för andra också. Och vad är alternativet? Att sitta hemma med mitt hat och min ilska och spela tv-spel? Jag har fått en möjlighet att göra ett avtryck hos människor och jag tänker ta den. Jag tänker kriga mot det här. Allt annat är sekundärt nu.

Jeanine, 30, fick bröstcancer när hon var gravid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset