Fabian "Fabian" Hällsten ska försvara sin och laget Pentas titel i Pro league-finalerna i Sao Paulo.
Fabian "Fabian" Hällsten ska försvara sin och laget Pentas titel i Pro league-finalerna i Sao Paulo.

Fabian Hällsten har dubbla världsmästartitlar och kan snart utöka till en trippel. Svensken leder ett av världens bästa lag till titel efter titel och har säkrat över miljonen i prispengar. Ändå är det få i Sveriges förhållandevis stora esportscen som känner till honom.

MISSA INTE: Här kan du se alla avsnitt av Esport-tv med Emil ”HeatoN” Christensen

Förklaringen till doldisskapet kan, enligt Fabian ”Fabian” Hällsten själv, vara att framgångarna skett i skuggan av fps-jätten Counter strike.

Men det var också Counter strike, som på ett lite komiskt sätt, lade grunden för 23-åringens karriär – i Rainbow six siege.

– Det var där jag började, men så kom jag på att jag inte var tillräckligt duktig med vapnen och då får man byta spel. Jag är för dålig skytt, men jag är smart. Jag förstår hur man ska vara IGL [in game leader] och då passar Rainbow six mig bättre, säger Penta-spelaren och skrattar.

Rainbow six siege beskriver han som en blandning mellan Counter strike, Battlefield och Call of duty. Du ska desarmera en bomb, byggnaderna tar skada och striderna är i högt tempo.

LÄS MER: Så följer du svenska CS-landslaget under VM i Sydkorea

De föränderliga kartorna är en lika stor utmaning som det är en tillgång i spelet, men det gör också att det är svårt att göra upp specifika strategier inför matcherna. Spränger motståndarna tio väggar så förändras spelplanen helt. Någon som Fabian ”Fabian” Hällsten och hans Penta framgångsrikt hittat svar på.

– Vi började köra mer adaptivt. Där man anpassar sig till motståndarna i stället för att ha en stenhård strategi. Tar man en motståndare vid en plats så spelar man på det, säger Fabian ”Fabian” Hällsten

Om Rainbow six-scenen i Sverige lämnar mycket kvar att önska så är Brasilien motsatsen. Och om en vecka är det dit, till ”Siege hemland” som Hällsten kallar det, som färden går för att försvara sin titel i Pro league-slutspelet.

– Om vi möter brasilianarna så kommer vi inte ha mycket support på läktaren, särskilt inte när vi slagit ut et brasselag varje gång säger han.

Även om det på papperet ser ut att kunna gå riktigt bra för Penta så är favoritskapet och epitetet ”världens bästa lag” en kluven fråga.

LÄS MER: Svenska besvikelsen efter bronset: ”Borde ha varit i final”

– Det är dumt och reflektera för mycket över det tycker vi. Om vi tänker så finns det ingen anledning att fortsätta att kämpa, säger Hällsten.

Till skillnad från i förra årets finaler deltar även asiatiska lag och Pentas första möte är mot sydkoreanska Mantis.

– När vi analyserar deras spel så tycker vi att de ligger långt efter. De spelar de vi spelade för länge sedan. Men de kan också överraska oss med att ha kommit på andra sätt att spela den gamla metan. Sen har de duktiga individuella spelare.

Turneringens tuffaste motsånd tror Fabian ”Fabian” Hällsten blir brassarna i Black Dragons som de möter i en eventuell semifinal. Men så var det ju det där med att inte ta ut segern i förskott…

– Vi förväntar oss att vi ska vinna, ingen åker dit för att förlora. Vi kan bara inte gå in och säga att dom här möter vi finalen. Vi måste ta oss dit själva först.

Pro league-slutspelet

När: 18–19 november.

Var: Sao Paulo, Brasilien.

Stream: Här kan du följa slutspelet

Kvartsfinaler:
16:00 Eins mot Fontt
18:30 Penta mot Mantis
21:15 Evil Geniuses (tidigare Continuum) mot Ence
23:45 BD mot 1nf

LÄS MER: Landslaget om koreanska spöket: ”Det är kulturen där borta”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset