Facebookgrundaren erkänner att han begått misstag.
Facebookgrundaren erkänner att han begått misstag.

Uppemot 87 miljoner Facebook-användares uppgifter kan ha läckt till analysföretaget Cambridge Analytica, enligt företagets grundare Mark Zuckerberg. "Jag begick ett tydligt misstag när jag avfärdade fake news som galna, det inser jag i dag", säger han enligt Aftonbladet.

Tidigare har Facebook pratat om att drygt 50 miljoner användare skulle kunna ha drabbats. Men nu skrivs siffran upp, rapporterar Aftonbladet.

– De 50 miljonerna var siffror som ursprungligen var en uppskattning från andra parter än Facebook. Vi genomförde vår egen interna granskning för att avgöra hur många personer som påverkats. Jag är ganska säker, med tanke på vår analys, att det inte handlar om mer än 87 miljoner. Det kan vara mindre, säger Mark Zuckerberg enligt tidningen.

LÄS MER: Cambridge Analytica och Facebook – detta har hänt

Det nya beskedet om användaruppgifterna kom när Facebookgrundaren höll en telefonkonferens med ett antal medier på onsdagskvällen. Under konferensen försvarade Zuckerberg sitt företag och han redogjorde för de åtgärder som gjorts för att skapa en säker miljö för användarna.

På torsdagsmorgonen blev det också klart att Zuckerberg ska vittna inför ett utskott i den amerikanska kongressen med anledning av dataläckan. Sedan tidigare är även ett förhör med representanthuset planerat.

– Förhöret blir ett viktigt tillfälle att belysa viktiga frågor gällande konsumenter, data- och säkerhetsfrågor, säger ordföranden i kongressutskottet Greg Walden och demokraten Frank Pallone i ett uttalande.

LÄS MER: IT-experten svarar: Så drabbas du när dina vänner gör Facebook-tester

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset