Lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor särskilt drabbade visar första stora svenska studien av det sociala mediet. Psykologidoktorand: Man jämför sig med andras profiler.

Hälften av den svenska befolkningen, 4,5 miljoner personer, använder Facebook. Av dessa mår var fjärde dåligt om de inte får logga in regelbundet, visar en undersökning gjord av forskare vid Göteborgs universitet, en reklambyrå och högskoleelever, som intervjuat 1 000 svenska Facebookanvändare, skriver Dagens Nyheter.

Studien visar att kvinnor tillbringar mer tid än män på Facebook, och därmed också påverkas mer negativt än män. Att Facebook-användare mår sämre ju mer tid de lägger på sin sida, tror forskarna beror på att de jämför sig med andras till synes lyckliga liv.

– Vi tror att det har att göra med att man jämför sig med andras profiler. Folk lägger gärna ut bilder på sig själva när de är glada, vilket skapar en illusion om lycka eftersom man inte ser personerna i det verkliga livet och när de inte är glada. Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset