Facebook försöker stoppa IS rekrytering av nya sympatisörer på nätet – med ”terrorjägare”. Men kritiker menar att sociala medier-jätten inte gör tillräckligt.

Alamy Montage

Sociala medie-jätten uppger även att de stänger ner konton som kopplas till IS om innehållet på sidorna uppmanar till våld och hot.

Sociala medier har blivit viktiga instrument för terrorgruppen IS. Det används både som ett sätt att nå ut med propagandavideos, bilder och jihadistbudskap och i rekryteringen av terrorister. Redan förra sommaren skrev Metro om hur IS använder sig av Facebook för att dra till sig nya sympatisörer, från Sverige och runt om i världen.

LÄS MER: Så försöker IS rekrytera svenskar via Facebook

– Vi vet att det sker omfattande propagandaspridning på nätet. Inledningen på en rekryteringsprocess sker väldigt mycket på nätet, sa Linus Gustafsson, forskningsassistent på Försvarshögskolan, vid ett seminarium i Almedalen, enligt SVT.

Sociala medie-giganten Facebook har reagerat med att anställa så kallade ”terrrorjägare” som scannar av nätet i syfte att upptäcka och förhindra värvningsförsöken.

De stänger även ner konton som kopplas till IS om innehållet på sidorna uppmanar till våld och hot, uppger Christine Grahn, public policy manager för Facebook, för SVT.

LÄS MER: Klantig IS-krigare tog selfie vid högkvarter – bombades

Men kritiker menar att de sociala nätverken inte gör tillräckligt.

– Hade jag jobbat på Facebook hade jag satsat ännu mer pengar för att stoppa kontona, pengarna finns, säger Linus Gustafsson enligt SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott