Stephen Hawking är en av de som varnat för utvecklingen av artificiell intelligens.
Stephen Hawking är en av de som varnat för utvecklingen av artificiell intelligens.

Det är det första kända exemplet på system som fått stängas ned efter tester där de själva utvecklat ett internt sätt att kommunicera.

Facebook har satsat hårt på olika projekt inom artificiell intelligens. Syftet är bland att det sociala nätverket ska bli bättre på att automatiskt identifiera objekt i bilder.

Men AI är inte ett okontroversiellt ämne.

Nu har utvecklarna också upptäckt att företagets så kallade ”chatbots” har avvikit från sin förprogrammerade uppgift och börjat kommunicera på ett nytt språk, rapporterar Forbes.

Ett språk som inte hade initierats eller gick att förstå för utvecklarna på Facebook.

LÄS MER: Kan en robot ta över som förskolelärare?

Företaget beslutade sig därefter för att stänga ned systemet ifråga.

Nyhetens beskrivs både som fantastisk och skrämmande. Fantastisk på så sätt att AI-datorn själv börjat skapa utan mänsklig interaktion – skrämmande eftersom den nya intelligensen inte gick att förstå sig på.

Enligt Facebook själva var det inget stort drama bakom nedstängningen. I en intervju med Fastco sa en utvecklare att de inte var intresserade av chatbots som kunde prata med varandra utan av chatbots som kan prata med människor.

Men nyheten var ändå tillräckligt stor för att röra om i medievärlden.

Många av världens mest insatta i frågan har sedan länge varnat för dagen då artificiell intelligens blir för avancerad. Stephen Hawking har till exempel sagt att AI kan innebära slutet för mänskligheten.

– Den (artificiella intelligensen) kommer att sticka iväg själv och utveckla sig själv i en ständigt ökande takt. Människor som är begränsade till en långsam biologisk evolution kan inte tävla och blir därmed passerad, sa Hawking.

LÄS MER: Smarta roboten Cozmo inspirerad av filmvärlden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om teknik