Faktagranskningen kommer att publiceras i anslutning till den granskade artikeln.
Faktagranskningen kommer att publiceras i anslutning till den granskade artikeln.

Nu rullar Facebook ut sin faktagranskningsfunktion i Sverige. Som enda mediepartner: Metros Viralgranskaren.

Facebook har länge haft problem med spridning av falska nyheter och tvivelaktig information.

IT-jätten har tagit flera initiativ för att komma till bukt med problemen. För 1,5 år sen lanserades ett faktagranskningsverktyg som test på vissa utvalda marknader.

Nu lanseras tjänsten i Sverige.

Alla aktörer som faktagranskar måste vara anslutna till det internationella faktagranskningsnätverket IFCN. Då förbinder man sig att jobba bland annat opartiskt och enligt särskilda etiska principer.

John Severinson, chef över strategiska partnerskap på Facebook i Sverige, och Thomas Eriksson, publisher på Metro.

Metros Viralgranskaren är den enda anslutna aktören i Sverige.

– Vi är väldigt glada för detta samarbete. Det är ett genomtänkt initiativ och visar att Facebook vill göra något åt problemen. Nu kan vår prisade faktagranskande journalistik nå ännu fler människor, säger Thomas Eriksson, publisher och ansvarig utgivare för Metro.

Samarbetet är redan igång.

– Vi vet att folk vill se korrekt information på Facebook, det är något vi också vill. Vi vet också att falska nyheter och desinformation har negativa effekter på vår omgivning och gör världen mindre informerad. Att partners certifierade av Poynter, såsom Viralgranskaren, kan bidra med att ge människor ett bredare perspektiv kring nyhetshändelser är en viktig del i arbetet med att begränsa spridningen av falska information, säger John Severinson, chef över strategiska partnerskap på Facebook i Sverige.

Viralgranskaren lanserades av Metro 2014 och vann Stora Journalistpriset samma år.

Så fungerar Facebooks faktagranskning

  1.  Information kan identifieras som ”potentiellt falsk” genom anmälningar från användare, maskininlärning eller genom att en faktagranskningspartner själv väljer att granska.
  2. Faktagranskaren går igenom informationen och anger trovärdighet utifrån en åttagradig skala.
  3. Om informationen klassas som falsk begränsar Facebook dess spridning med upp till 80 %. Faktagranskningen publiceras också i anslutning till den granskade artikeln.
  4. När en användare försöker posta länkar till falsk information kommer det upp en varning, men innehållet går fortfarande att publicera.

Mer information om tjänsten hos Facebook. https://www.facebook.com/help/publisher/182222309230722

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset