Inför höstens val har Facebook varit i kontakt med Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Inför höstens val har Facebook varit i kontakt med Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Cambridge Analytica kan ha kommit över personliga uppgifter om drygt 55 000 svenska Facebookanvändare. Det skriver Facebook i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Dataanalysföretaget Cambridge Analytica ska ha fått tag i uppgifter om runt 87 miljoner Facebookanvändare. Majoriteten av dem hemmahörande i USA. Uppgifter som sedan ska ha använts för att försöka påverka människor med bland annat riktad reklam.

Nu meddelar Facebook att uppgifter från över 55 000 svenska Facebookkonton beräknas ha hamnat hos skandalföretaget, rapporterar TT.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Cambridge Analytica ska ha kommit över en stor del av uppgifterna genom att användare gjorde ett personlighetstest via Facebook. Men det var inte bara de som gjorde testet som delade med sig av sina uppgifter, även deras vänner.

Enligt TT är det endast tolv svenska konton som laddat ner den nämnda appen, resten av uppgifterna kommer från deras vänner eller på andra sätt.

Facebook har varit i kontakt med både Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med anledning av höstens riksdagsval.

”Vi har hållit möten med både Valmyndigheten och MSB, samtal som kommer fortgå och som inleddes mer än ett år före valet. För att förhindra oegentligheter vill vi införa flera åtgärder för att skydda politiska partier och kandidaters konton”, skriver Peter Münster, kommunikationschef på Facebook i Norden, till TT.

LÄS MER: Utmaningarna sprider sig på Facebook – så tjänar företagen på det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset