Praktikanten ville uppmärksamma hur digitaliseringen påverkar Facebook-användares integritet.
Praktikanten ville uppmärksamma hur digitaliseringen påverkar Facebook-användares integritet.

I bland kan man vara för duktig för sitt eget bästa. Det var något som Harvard-studenten Aran Khanna fick erfara.

Khanna som studerar datorvetenskap och matematik, ville visa framfötterna redan innan han påbörjade sin praktik på Facebook. Därför programmerade han ett tillägg till Google Chrome som visade hur Facebook samlar in information om användarna genom Messenger-appen, skriver Veckans Affärer.

I appen som gick under namnet ”Marauders map” visade han hur de som använder Messenger på Android delade med sig av detaljerad platsdata till dem de chattar med, oavsett om de var Facebook-vänner eller inte. Till exempel kunde han påvisa hur data som samlades, visade var en användare befann sig när den skickade ett meddelande med upp till en meters noggrannhet.

LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna​

Med appen ville Khanna uppmärksamma hur digitaliseringen påverkar Facebook-användares integritet. "Med den här koden kan du se hur informationen du delar med dig av är potentiellt inkräktande, och avgöra själv om det är någonting du borde oroa dig för", skriver Harvard-studenten i en bloggpost.

LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar​​

Men aktionen gillades inte av företaget som såg till att han blev av med sin efterlängtade praktik. I stället fick han en ny praktikplats på en annan techfirma i Silicon Valley.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik