Facebookposten som skakade Malaysia
Facebookposten som skakade Malaysia

I Malaysia är allt man pratar om den försvunna flighten MH370. Ett Facebook-inlägg har skapat särskild uppståndelse, och Viralgranskaren har hittat den hemliga svenskstudenten bakom.

De malaysierna som på morgonen den 17 mars slog upp New Straits Times, Malaysias äldsta dagstidning med en upplaga på över 200 000 exemplar, möttes av en bred bevakning av den försvunna flighten MH370. Inte konstigt, fallet har fascinerat hela världen och håller naturligtvis Malaysia i ett järngrepp. Men en av artiklarna i tidningen stack ut från resten. 

”Sluta såga räddningsoperationen, säger svensk Facebookanvändare” var rubriken, och i texten citerades långa bitar ur ett inlägg där en svensk sades göra upp med malaysiernas njugga inställning till hur letandet efter det försvunna flygplanet skötts, och uppmana till bred uppslutning istället. "Om du inte har något bättre att säga, var då tyst! Och om du ännu har ett gott hjärta, be dina böner,” hade svensken skrivit.

Inte bara malaysier kunde läsa om denna upprörda svenska bassning. Kort efter publiceringen i New Straits Times använde nämligen AP, världens största nyhetsbyrå, några av citaten i en artikel om vad det försvunna planet hade gjort med debatten i Malaysia. Deras artikel återtrycktes bland annat på webbplatserna för Washington Post, NPR och ABC News, och plötsligt var den svenska Facebookanvändarens ord internationella.

LÄS ÄVEN: Konspirationsteorierna haglar: Detta kan ha hänt det försvunna planet

Samtidigt spred sig inlägget snabbt bland malaysier på Facebook. Genom att kopiera och klistra in texten har budskapet vandrat från person till person, ofta inlett av textraden ”ONE OF THE BEST COMMENT IN FB FROM SWEEDEN[sic]”. Flera hundra personer har kopierat och klistrat in texten i nya statusar, och vissa har fått tusentals delningar på dem. Uppmaningen till enighet och styrka har, åtminstone när det kommer till hur många den nått, lyckats.

Det enda som fortfarande var oklart var vem den där svensken egentligen är. New Straits Times verkar inte ha pratat med personen bakom, utan säger bara ”Facebook user” och anger varken kön, ålder eller var i Sverige den bor. Citaten verkar komma från någon som delat ursprungsinlägget vidare, snarare än från källan själv.

Varför är detta anmärkningsvärt?

Tja, om man tittar på det med kritiska ögon – vilket är vårt uppdrag här på Viralgranskaren – skulle det passa väldigt fint med en liten hyllning från folket för den malaysiska regeringen just nu. Deras utredning har hittills fått hård kritik, från både sitt eget folk och kringliggande länder, för att vara ineffektiv och illa skött. Lite beröm från ett välskött och exotiskt land som Sverige sitter då inte fel.

LÄS ÄVEN: Courtney Love ”har hittat det försvunna planet”

Våra farhågor kom dock på skam. Genom att spåra inläggen tillbaka i tiden, till kommentarsfältet på en statusuppdatering från en annan malaysisk nyhetssida på Facebook, har Viralgranskaren lyckats hitta källan till inlägget. Trots den stora spridning hennes inlägg har fått så vill hon inte ha någon mer publicitet alls, så hon ber oss kalla henne Amina. Amina är 31 år gammal och kommer från Malaysia, men pluggar sedan några år på högskola i Sverige.

När jag berättar om den stora spridning hennes inlägg på Facebook har fått blir hon helt paff.  

– Jag åker hem varje år, och ofta med just Malaysia Airlines, så jag har följt det här fallet sedan första stund. Jag är djupt engagerad i det, säger hon.

Kommentaren var en av ytterst få som hon skrivit om fallet på sociala medier, och hon kunde aldrig föreställt sig att den skulle bli så här uppmärksammad.

– Jag vill också ha en lösning på fallet, och jag läser varenda nyhetsartikel som dyker upp om det. Men jag tycker det är fel att bara kritisera och såga allt som utredarna gör. Jag tror vi måste vara positiva, säger Amina.

­– Men jag vill inte ha någon uppmärksamhet för det här. Och jag hoppas inte jag ställt Sverige i en dålig dager, säger hon och skrattar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset