Mark Zuckerberg möter Kinas president Xi Jinping.
Mark Zuckerberg möter Kinas president Xi Jinping.

Under lördagen meddelade Mark Zuckerberg, Facebooks vd, att han planerar ett projekt som innebär att människor i flyktingläger ska få tillgång till Internet. Bland annat sa Zuckerberg att internet är ett sätt att upprätthålla mänskliga rättigheter.

När Mark Zuckerberg, vd för Facebook, medverkade under en lunch anordnade av Förenta nationernas (FN) private sector forum lanserade han ett projekt som ska hjälpa FN att leverera internet till flyktingläger. Det rapporterar New York Times.

– Det handlar inte om altruism. Vi tjänar alla på att vara ihopkopplade, sa han senare till New York Times.

Hur projektet faktiskt ska genomföras specificerades inte av Zuckerberg. Men det går att anta att det kommer att vara en del av Facebooks ambitiösa projekt Internet.org vars mål är att ge internettillgång till de fyra miljarder människor i världen som inte har tillgång till bredband, snabb mobiluppkoppling eller smartphones.

► LÄS MER:  Nej, du kan inte påverka Facebook genom att kopiera en status

Redan nu har Facebook tillsammans med mobiloperatörer i Indien möjliggjort tillgång till företagets tjänster utan kostnad. Men projektet har mött mycket kritik från personer som påstår att det bara är ett sätt för Facebook att få nya kunder de sedan kan sälja reklam till, och att Facebook genom Internet.org ska skapa ett parallelt censurerat internet med mindre möjligheter. Den åsikten formulerades bland annat i ett upprop från 65 organisationer runt om i världen som publicerades i april, passande nog på Facebook.

Initiativet sammanfaller med ett debattartikel skriven av Zuckerberg och bandet U2:s sångare Bono, i vilken de menar att det bästa sättet att förena jordens medborgare på är att "koppla upp" dem.

► LÄS MER:  Det här ska du aldrig dela på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset