Facebooksidan "stödjer polisen i Husby" - men nu fylls den av rasism
Facebooksidan "stödjer polisen i Husby" - men nu fylls den av rasism

”Utvisa svinen!” ”Låt polisen få fri eldgivning. Skjut varenda en av dom. Låt inga idioter komma undan!” ”Dags att släppa lös en 10-12 Lasermän, Asonius kan ge dem klara direktiv!”

Upploppen i Husby går in på sin fjärde dag, och nu växer en sida på Facebook som reagerar mot våldsamheterna. Men på ”Vi stödjer polisen i Husby - stoppa vansinnet nu”, som nyss nått 93 000 gillare, har rasismen tagit över. Sidan länkar ofta till den öppet rasistiska bloggen Fria Tider, och bland kommentarerna till uppdateringarna dyker allt från Sverigedemokraternas hemsida till rena hot upp. Jag tappar räkningen någonstans efter det hundrade hotet.

Vissa uttrycker förskräckelse och avsky inför rasismen, men många spär på den och ett flertal inlägg som förespråkar mord har tiotals gillningar. Men det är inte många som vill prata med om vad de skrivit. En ung kille som skrivit ”Ja känner nästan att jag kan ta ett lååååångt fängelsestraff för att rensa ogräs i den där jävla hålan” säger till mig att han gjorde det helt enkelt för att han ville.

Tycker du människor borde dödas?
– Säger jag det?
Ja, jag förstår det så.
– Då tolkar du det så. Jag kan inte snacka. Tack och hej, säger han och lägger på.

En medelålders man i Örnsköldsvik, anställd som chaufför, skriver att man väl får ”åka ner och lägga sig på något ställe och agera prickskytt, ett skott i magen”. När jag frågar varför säger han att de boende i Husby behöver vakna upp.

– Om du sårar en på långt håll behöver de hjälp, men så får de inte det eftersom de kastar sten. Då ser de att det inte är så smart.

Vad skulle du säga om någon tog dig på allvar och åkte dit och sköt folk?
– Det vore dumt, naturligtvis. Men det är ju som om en författare skrev en bok och någon tog efter det, det kan inte författaren rå för, eller hur?

Det fortsätter och fortsätter. En ung väktare i Södertälje skriver att man ska ”avliva dessa pack”, och får sex gillningar på sin kommentar.  En annan förespråkar ”nackskott på asen”. En tredje säger att islam borde förbjudas, men vill inte prata med mig när jag ringer. Kommentarerna får ligga kvar orörda, och det enda sidans anonyma ägare gjort är att i en nylig uppdatering vädja till fansen att vårda språket och inte skriva något brottsligt. När jag når personen bakom sidan får jag höra att det är omöjligt att moderera en så stor sida.

– Hot ogillas verkligen och jag har skrivit att det inte är acceptabelt. Jag kommer från och med i morgon att få hjälp av ytterligare en person då vi återigen ska gå igenom kommentarerna så gott det går. Kommentarer fylls på oerhört snabbt, berättar hen och säger att sidan inte har någon koppling till Fria Tider, trots att det är sidan som omnämnts flest gånger av alla där.

– Jag sitter inte och räknar hur många gånger jag länkar ifrån en sida. Jag har för avsikt att sprida information oavsett sidornas politiska åsikt, med undantag för extremister som avskyr polisen och är våldsromantiker. Den här sidan handlar inte om invandring, utan att ta ställning mot vandalism och vansinnespolitik.

Tillbaka i diskussionen kommer det fler och fler kommentarer. En kvinna i Upplands Väsby skriver två stycken, och båda har fått en handfull gillningar. I den ena undrar hon varför ingen åker dit och ”knäpper dom”. I den andra säger hon att Breivik är förlåten, och fortsätter: ”Sätt honom och lasermännen i bakhåll i Husby inatt... De kunde hållit den ordning polisen inte mäktar med/vågar”

När jag når henne sitter hon och kör, och jag får ställa mina frågor till en väninna som i sin tur frågar henne. Väninnan skrattar när jag läser upp kommentaren om Breivik.

– Vi har sagt det att egentligen borde man åka dit på natten och släppa hundarna på dem. Då skvätter de åt alla håll, för de är fruktansvärt hundrädda. Det här är vårt land, fortsätter hon och skrattar igen.

Jag får först inte något svar på hur hon hade känt sig om någon hade gjort verklighet av hennes hot och åkt till Husby för att begå mord. Men efter lite tjatande hör jag henne skrika i bakgrunden:

– Jävligt glad och tacksam.

LÄS MER: Så vill ungdomarna i Fittja stoppa våldet och upploppen 

LÄS MER: Tiotusentals har läst brandmannens brev

LÄS MER: Här är Fittja-elevernas brev till Polisen

LÄS MER: Ungdomarna i Fittja vill hjälpa polisen

LÄS MER: Peshwas, 19: "Husby är ert misslyckande"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset