Så här kan man komma fram till sanningen bakom videon i övningen.

Det här är lösningen till en övning som är gjord för Källkritikens dag.

Sanningen bakom den här filmen var att det handlar om en brutalt överfall i St Cecilia-katedralen i Omaha i USA 2015. De lokala medierna rapporterade om det, men senare har filmen kommit att missbrukas och spridas med felaktig information om var den kommer från. Viralgranskaren skrev strax efter nyår om en kvinna som också hade lagt ut filmen och skrivit att rånet skett i Sverige. Här kan du läsa den granskningen.

När du har en Youtube-video så är det bäst att använda sig av Amnestys videoverktyg och då får du upp följande vy:

Tryck på någon av bilderna. Du kan komma till en rad träffar som handlar om något som kallas för ”Knockout game”, men från tveksamma källor. Om du då prövar att trycka på bilden så kommer du vidare:

I en av bilderna som då dyker upp kommer uppgifter om att det är ett överfall i St Cecilia-katedralen i Omaha, Nebraska. Sök på orden på engelska: ”Nebraska”, ”St Cecilia”, ”woman” och ”robbery” och då hittar du rapportering om fallet.

Här kan man alltså läsa mer om fallet. Hade uppgifterna om att det skedde i USA inte stämt hade du fått jaga vidare.

När du ska läsa nyheter så kan du stöta på de här meddelandena:

Ett sätt att lösa det är att använda sig av Wayback Machine och välja ett tillfälle när artikeln sparades. Här är till exempel en artikel om fortsättningen på historien.

Det finns många sätt att nå fram till samma slutsats och det är bara att pröva sig fram – och inte ta första bästa svar utan gräva tills du känner att du fått svar.

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

 

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset