Så här kan man göra för att komma fram till vem som ligger bakom Facebook-sidan Uppskattat.

Det här är lösningen till en övning som är gjord för Källkritikens dag.

På Facebook-sidan Uppskattat står det att sidan drivs av Noted Media, men vi skulle som sagt inte bara hitta vilket företag det handlar om utan vem som driver företaget bakom sajten.

Webbadressen Uppskattat.se omdirigerar så att du hamnar på se.laowl.com. Där är det svårt att hitta vem som står bakom sidan eftersom sidan är inställd på att man ska kunna scrolla oändligt neråt. Om man går in på en artikel och scrollar längst ner så hittar man informationen om Noted Media AB.

Om du testade att söka i Internetstiftelsens domänsök efter sajten Uppskattat.se så kunde du se att sajten registrerats, men att uppgifterna om vem inte var öppna. Om man däremot prövade att mejla registret så kunde man få det här svaret:

Även när man söker på företaget Noted Media AB så hittar man till den här personen, till exempel någon av de här publiceringarna:

Norran 2017: Så fick Kevin sajterna att nå miljontals

Breakit 2016: ”Jag skulle aldrig klicka på våra artiklar”

Resumé 2016: Unga stjärnskott – här är branschens supertalanger

Viralgranskaren har vid några tillfällen granskat artiklar på Uppskattat, bland annat när det spreds ett påstående om att pepparmyntsolja var bra för att ta bort fästingar. Det är i själva verket ett mycket dåligt knep eftersom det i stället ökar risken för att få sjukdomen borrelia av sitt fästingbett.

Här hittar du alla övningar:

Övning: Kan du ta reda på var den här bilden är tagen?

Övning: Kan du hitta bilden och ta reda på citatets källa?

Övning: Kan du hitta videons ursprung?

Övning: Vem ligger bakom sajten?

 

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset