Facit till nationella proven i engelska för elever i årskurs 9 var på vift då över 2 000 kartonger inte fått paketen när de skulle. Men nu är bedömningsanvisningarna hittade.

TT

Över 2 000 skolor får försenade facis till Nationella proven.

Två tusen kartonger med facit till nationella proven försvann i posten i veckan, vilket skulle betyda att 100 000 elever i årskurs nio skulle behöva vänta på resultaten från provet i engelska.

Lärare kontaktade Skolverket på onsdagseftermiddagen och undrade var bedömningsanvisningarna var. Men strax efter att de borttappade kartongerna uppmärksammades av bland annat Dagens Nyheter hittades de igen.

– Det var en stor sändning som skulle gå ut som verkar ha kommit bort, men posten spårade dem och de är hittade igen, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Den var i veckan som grundskoleeleverna skrivit nationella prov i svenska, engelska och matte. Sedan svaren tidigare läckt skickar Skolverket numera ut facit i efterhand. Men sändningen kom inte fram när den skulle och när lärare kontaktade Skolverket uppdagades felet.

Men nu är alltså kartongerna med facit på väg till skolorna och eleverna kan få sina prov rättade. 

– Paketen är utskickade och eleverna kommer att få sina prov rättade. Eleverna kommer att hinna få sina betyg innan sommaren, det hade vi sett till oavsett, säger  Karin Hector-Stahre.

►LÄS MER:  Slut för nationella prov i årskurs 6

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset