Åsa Fahlén välkomnar utspelen om skolan i valdebatten. Men hon ser också risker.
Åsa Fahlén välkomnar utspelen om skolan i valdebatten. Men hon ser också risker.

Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén välkomnar att skolan hamnade i fokus efter Liberalerna och Miljöpartiets utspel under dagen. Men hon höjer ett varningens finger. 

I går kom två förslag från två partier om hur lärarkrisen i skolan ska lösas.
TT rapporterar att Gustaf Fridolins Miljöpartiet vill se att lärarstudenter ska kunna kombinera studier med arbetsverksamhet – och få 100 procents lön för deltidsarbetet.
Liberalernas partiledare kom under sitt sommartal med ett förslag om att avsätta 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18 000 lärarassistenter.

Välkomnar att skolan blir valfråga

Att skolan hamnar på agendan inför slutspurten till valet 9 september välkomnas av Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.
– Vi har tyckt att det varit lite tyst kring skolfrågan. Andra frågor har kommit högre upp på agendan, säger Åsa Fahlén som dock höjer ett varningens finger.
– Fridolin kom med förslag gällande lärarutbildning, för den sköter fort­farande staten. Björklunds förslag fungerar utifrån att kommunerna säger ja tack. Farhågan är att resurserna inte används till det de ska. Politikerna kan inte påverka vad kommunerna gör. Det ska man ha med sig när diskussionen nu lyfts inför valet.
Du säger till TT att staten inte kan påverka arbetsmiljön eller lärarnas löneutveckling. Kan du vidareutveckla det resonemanget? 
– Vi har inte det systemet att staten kan gå in och säga att efter så här många år ska du tjäna så här mycket. Därför att i dagens system är det kommunerna, huvudmännen, som bestämmer, säger Åsa Fahlén och fortsätter:
– Frågan är hur det verkligen kommer att appliceras, för vi har kommunalt självstyre som litegrann står i vägen.
Vad tycker du om Liberalernas utspel?
– Jag tror att det kan vara ett riktigt bra förslag. Om det används på rätt sätt. Det blir bättre för eleverna och mer intressant att vara lärare som också får en bättre arbetsmiljö om de kan fokusera på att lära ut.
Vad kan gå fel? 
– Kommunerna kanske får för sig att lärarna kan hålla i fler kurser om de får färre arbetsuppgifter. Men då blir situationen ännu sämre för lärarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset