Gärningsmannen vandrade genom skolans korridorer och stack ner alla som hade mörk hudfärg. Ett år efter attentatet på Kronans skola hedrade Trollhättan offren med fackeltåg genom staden.– Det var en attack mot hela Sverige, sade utbildningsminister Gustav Fridolin.

Ett år efter attentatet på Kronans skola vandrade under lördagskvällen hundratals Trollhättebor med tända facklor, genom samhället från kyrkan till skolan. Tre personer dog i attentatet på skolan, där Anton Lundin Pettersson, maskerad, vandrade genom skolans korridorer och stack och angrep lärare och elever med kniv och svärd.

Under veckan som varit har skolans elever tänkt tillbaka på det som skett och mints sina lärare och kamrat, och ritat flera tusen vykort, som nu ställts ut i skolan.

– Man mådde alltid bättre när man var med honom. Han brann verkligen för att lära ut, sade en av släktingarna till den mördade läraren, i ett tal vid manifestationen utanför skolan.

– Länge leve Nazir, Ahmed och Lavin, säger Leith Eskander, bror till Lavin, från scen. Han spelade flera av de låtar som han under året spelat in där han klippt in broderns röst.

Efteråt visade polisens utredning att gärningsmannen Anton Lundin Pettersson, var inspirerad av rasistiska och nazistiska hatsajter och att attacken varit planerad.

De två poliser som var först på plats berättade tidigare för lokaltidningen TTELA vad de mötte.

– Han kom ganska raskt marscherande med raka ben och dånande musik ur mobilen och svärdet riktat framåt. Jag uppfattar också blod på svärdet. Jag springer uppför trappan med draget vapen och ropar "polis, stanna", säger en av poliserna.

"Svårt beskriva"

Lundin Pettersson går till attack mot poliserna, som skjuter samtidigt.

– Då är han kanske två-tre meter ifrån oss. När man är mitt i det tänker man inte på avståndet, men när jag var tillbaka senare på samma plats insåg jag hur nära han var, säger den andra polisen.

En av de som blev huggna av svärdet, men klarade sig, var 16-årige eleven Wahed Kosa.

– Ett tag trodde jag faktiskt att jag var död ... Det är svårt att beskriva, kanske omöjligt att förstå för någon som inte själv har varit nära att stryka med, säger han till GP.

Säkerheten på skolor

Under minnesmanifestationen höll även utbildningsminister Gustav Fridolin tal. Han beskrev det som hänt som det värsta som skett på en skola i Sverige.

– Den här attacken mot era barn och er skola var också en attack mot varje skola. En attack mot hela Sverige. Mot oss alla, sa han.

Han berättade också om hur imponerad han varit av hur skolan och kommunen agerat efteråt för att få igång undervisningen på skolan igen.

– Det var svårt. Men där fanns en styrka, både under attacken och under året som gått, att man klarar det, för barnens skull, säger Gustav Fridolin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset