15-årige Shani har bott i Sverige en tredjedel av sitt liv och talar inte längre persiska, men staten tänker ändå tvinga honom tillbaka till Iran. Till Sveriges Radio säger han: ”Jag har alla mina vänner här. Allt jag har är här. Sverige betyder allt för mig. Det är mitt hemland. Jag menar, varför?”

Jo, för att hans pappa, som under alla år har arbetat och betalat skatt, under blott fem månaders tid råkade få 180 kronor mindre än minimilönen i kollektivavtalet. Det spelar ingen roll att arbetsgivaren korrigerade misstaget så fort han märkte det. Hela familjen ska ut. ”Det känns som att mitt liv kommer bli förstört”, säger Shani.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Socialismen ledde till brödköer och politiska fångar – igen"

Fallet har uppmärksammats då det är exceptionellt hjärtlöst, men Migrationsverket har rätt i att det bara följer reglerna. För så brutala är reglerna, långt ifrån myten att Sverige står vidöppet. Detta händer gång på gång. Nyligen skulle en annan iransk familj slängas ut för att den 43-åriga mamman, som arbetade som kock, hade samma försäkring som alla andra på restaurangen, och inte en ännu bättre. I oktober skulle en albansk familj utvisas för att pappans tjänade 19 500 kronor i månaden, vilket facket tyckte var för lite. Men inte heller räckte de cirka 30 000 som en boliviansk rivare tjänade. Hans familj skulle också sättas på flyget hem. 

Facket försvarar sig också med att de bara följer reglerna, men det är de själva som har drivit på för att de ska bli så hårda att många skickas hem. En LO-utredare jämförde det för några år sedan med att bära ut ”sopor” för att ”hålla rent”. Vissa fackföreningar behandlar också invandrare som sopor. Migrationsrättsjurister varnar för att de lämnar felaktig information och avstyrker ansökningar på rent okynne. Värst är Byggnads, som systematiskt anger högre löner än de faktiska minimilönerna i de remisser som Migrationsverket förlitar sig på. 2013 fick Sveriges Byggindustrier ut 32 av Byggnads yttranden som lett till avslag. Facket hade inte angett rätt lönenivå i ett enda fall. I tre fjärdedelar av fallen var den erbjudna lönen faktiskt avtalsenlig och i så fall har personer stängts ute för att facket uppgav fel uppgifter.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Du behöver inte delta i mobbjournalistiken"

Att facken till och med gör det så svårt för välutbildade invandrare med höga löner att arbeta säger allt om vad de gör mot mindre kvalificerade. Sverige har hundratusentals nyanlända, ofta utan postgymnasial utbildning, ibland analfabeter. Ändå har vi genom att höja kollektivavtal och lägstalöner systematiskt tagit bort de första trappstegen på jobbtrappan. Vi har fler flyktingar per capita än något annat EU-land, men färre jobb till lägre kvalificerade än något annat EU-land. Det går inte ihop. Något måste falla – antingen fackets privilegier eller vår dröm om att klara integration och arbete åt alla.

+ Kristina från Duvemåla på Cirkus. Den mästerliga musikalversionen av Vilhelm Mobergs emigrantepos, om den migrationshistoria alla svenskar har en relation till. Se den innan den slutar gå. 

- Trumps hets mot muslimer. Donald Trumps hets mot muslimer visar hur snabbt det kan gå utför när man börjar ställa grupp mot grupp. De enda som har skäl att jubla är rasisterna och IS-terroristerna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset