Polisförbundet i Stockholm slår larm om att 80 polischefer håller på att "gå under" av arbetsbördan i den nya polisorganisationen. Arkivbild.
Polisförbundet i Stockholm slår larm om att 80 polischefer håller på att "gå under" av arbetsbördan i den nya polisorganisationen. Arkivbild.

Polisförbundet i Stockholm slår larm om att 80 polischefer är på väg att "gå in i väggen" på grund av för stor arbetsbörda.– De håller på att gå under, säger Roger Östergren, regionalt huvudskyddsombud, till tidningen Mitt i.

Facket anser att det är den nya polisorganisationen "kör slut på myndighetens chefer". Nu finns bara sex beslutsnivåer mot tidigare 14. Tanken var att det skulle vara en chef för tio personer, men i verkligheten blev det en på 25, enligt tidningen.

Huvudskyddsombudet för polischefer, Anette Öberg, lyfter fram vad hon anser är det "värsta exemplet": En polischef som har hand om all administration för 33 gruppchefer och 400 anställda på sju platser i polisregion Stockholm där även Gotland ingår.

Behöver avlastning

Facket kräver nu att vissa sektioner ska avlastas genom biträdande chefer.

– Vi har påtalat för vår nationella chef att i de stora regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö behöver vissa chefer avlastning med en biträdande chef men det finns ett stort motstånd mot det nationellt sett, säger Anette Öberg till Mitt i.

Stefan Eklund, ordförande i Polisförbundet i Stockholmsregionen, delar kritiken.

– Den här kostymen passar inte oss, säger han till tidningen.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Både polisförbundet i Stockholmsregionen och i polisregion Väst har enligt Mitt i anmält vad de anser vara missförhållandena till såväl Arbetsmiljöverket som arbetsgivaren. Senast nästa vecka måste arbetsgivaren svara på kritiken från facket i Stockholmsregionen.

– Vi måste se snabba resultat. Vi har redan nu chefer som mår dåligt, chefer som sjukskriver sig och som anmält detta som arbetsskador. Vi har exempel på chefer som klivit av och presumtiva chefer som inte kliver på för de vet hur det ser ut, säger Roger Östergren till Mitt i.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset