Migrationsverkets handläggare fattar färre asylbeslut i dag jämfört med på 90-talet. Arkivbild.
Migrationsverkets handläggare fattar färre asylbeslut i dag jämfört med på 90-talet. Arkivbild.

Migrationsverket har dalat i effektivitet sedan 90-talet. En orsak är att många nyanställda arbetar långsammare, enligt en internrapport.Fackförbundet ST och de anställda häpnar över rapportens slutsatser.

Tre beslut per vecka. Så snabbt arbetade en handläggare på Migrationsverket på 90-talet. Numera fattar en handläggare bara ett beslut per vecka, skriver Sydsvenskan.

I en intern revisionsrapport, där 34 chefer och andra medarbetare intervjuats, slås fast att det finns en kulturskillnad bland de nya jämfört med äldre anställda. I rapporten står det bland annat att "myndigheten har de så kallade curlingföräldrarnas barnkullar i rullorna".

– Alla är eniga om att det går för långsamt. De skyller på den nya generationen, även om det såklart inte är hela sanningen, säger Erik Stenström, internrevisor, till TT.

Svårt ta beslut

De många nyanställda tycker sig inte få tillräckligt med stöd, och lägger mer vikt vid mänskliga rättigheter än juridik, enligt de intervjuade. Vissa har uttryckt att de anställdas empati "går för långt" och att det finns en ovilja mot att fatta tunga avvisningsbeslut.

– Om någon under lång tid bara beviljar beslut och sedan ska avslå en ansökan så kan det vara svårt när man sitter där med en familj framför sig. Det är samtidigt förståeligt, det är livsavgörande och svåra beslut, säger Stenström.

Vill se effektivitet

Antalet asylhandläggare har tredubblats sedan 2012 och myndigheten har fått in många nya medarbetare på kort tid, medan de äldre handläggarna gått vidare i karriären. Migrationsverket har satsat på kvalitet, men inte på att utbilda de nyanställda i att effektivt ta hand om och beta av asylärenden, enligt Stenström.

– Det finns något som heter pinnjakt, och det kanske inte alltid stämmer så bra med vår vision, men vi måste vara effektiva också.

"Det går inte att tiga ihjäl att det finns ett centralt produktionskrav som bara kan fullföljas genom att var och en arbetar effektivt", skriver revisorerna i rapporten.

Ilska över rapporten

Såväl anställda som fackförbundet ST, som många anställda vid Migrationsverket är medlemmar i, reagerar kraftigt på rapporten. ST:s ordförande Britta Lejon säger till SVT Nyheter att "det är förbluffande att skylla myndighetens komplexa och långdragna problem på de allra mest nyanställda".

– De nyanställda har minst ansvar för situationen. Vi tycker att det är ett grovt felaktigt påstående, säger hon till SVT.

Även Mikael Ribbenvik, operativ chef vid Migrationsverket, reagerar.

"Beskrivningen av våra medarbetare som "curlade 80-talister" stämmer inte. De strålande insatser som de gjorde i höstas bevisar motsatsen", säger han i ett uttalande på verkets hemsida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset