Faderskapstest blir allt vanligare – en av fem är inte pappan
Faderskapstest blir allt vanligare – en av fem är inte pappan

Fler söker sanningen om sitt faderskap via dna-test. Ungefär var femte som testar sig är inte pappa till barnet.

Att göra ett faderskapstest via sin kommun- eller stadsdel kan innebära onödig väntetid, då testerna först ska utföras hos familjerätten, och sedan skickas på analys. Hos de privata företagen – där man kan göra testet via nätet och med kort väntetid – ökar antalet faderskapstesten. På Pappatest.se tror man att antalet utförda test har fördubblats de senaste åren. 

– Det har absolut ökat, förra året gjorde vi 1 700 test, och vi tror på 2 000 test i år. Anledningen till ökningen är den enkla och säkra DNA-tekniken och att priserna gått ner kraftigt. Sedan vi startade 2005 har priserna sjunkit från 3 600 kronor till 1175 kronor. Det är ju ingen kostnad för att få bort ett gnagande tvivel, säger Bo Erlandsson, som är talesperson för Pappatest.se.

Kajsa Hagberg på familjerådgivningen i Stockholm stad tror att det främst rör sig om fall där parrelationen är osäker.

– Om det finns otrohet, om man varit oeniga om att skaffa barn, eller om man har haft svårt att få barn och kvinnan plötsligt blir gravid. Då kan det vara av betydelse, säger hon.

Ungefär var femte som testar sig är inte pappa till barnet. En av dem är Johan Carlsson från Norrköping.  Han hörde av sig till Föräldrarätten redan i maj, och ville göra ett faderskapstest men fick svaret att de hade sommaruppehåll och att det skulle ta tid. När Metro pratar med Johan i slutet av augusti har han fortfarande inte fått någon tid.

Men eftersom han inte var tillsammans med den gravida kvinnan, ville han veta om han var pappa eller inte så snart som möjligt. Han vände sig i stället till ett privat företag.  

– Två veckor senare fick jag svaret, att jag inte var pappan. Jag hade ställt in mig på att bli pappa, och skulle förstås tagit ansvar, men det kändes ändå ganska skönt när jag fick veta att det inte var så.   

På Norrköpings kommun kan man inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att den normala väntetiden för ett test är ungefär tre veckor. Sedan tar det ytterligare ett par veckor innan svaret kommer.

– Men om det har kommit en sommar emellan så kan det tyvärr ha blivit så här, säger förste socialsekreterare Celia Nordin Rappestad.

Med en ny typ av faderskapstest kan man ta reda på vem som är far till ett barn redan före födseln. Det blev räddningen för norska Anna, som utsattes för en våldtäkt.

Att gå och vänta på att få reda på om man ska bli pappa eller inte kan vara en jobbig tid. Men det kan vara lika svårt för mamman. Norska Anna utsattes för en våldtäkt och när hon sedan upptäckte att hon var gravid fanns risken att barnet tillhörde våldtäktsmannen, och inte hennes sambo.

 – För att få göra ett faderskapstest före födseln i Norge måste man anmäla händelsen och dra in myndigheter och det orkade inte jag göra. Jag och min sambo bestämde oss för att vända oss till ett privat företag i Sverige.

I Sverige har man länge kunnat göra så kallade prenatala faderskapstest. Dessa görs dock bara i väldigt specifika fall, och för med sig risker för missfall. Men nu finns det en annan typ av test, så kallat non-invasivt, där man testar mammans och pappans blod i stället för fostervattnet. Detta kan jämföras med ett vanligt blodprov och ska vara helt ofarligt för fostret. Testet går bara att göra via privata företag, som skickar testerna för analys till institut i USA.

Anna sökte på nätet och fick reda på att denna möjlighet fanns. Hon gjorde testet, och till hennes stora lättnad visade det att hennes sambo var far till barnet.

– Jag vill inte tänka på vad jag hade gjort om det inte hade varit min sambos barn, säger Anna. 

 

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset