Sedan sjuåriga Faith fick sin robotarm har hon mycket enklare att cykla.
Sedan sjuåriga Faith fick sin robotarm har hon mycket enklare att cykla.

När sjuåriga Faith Lennox får sin nya robotarm är hon ivrig att pröva. Protesen är helt tillverkad i 3D-skrivare.

På tisdagen fick sjuåriga Faith Lennox en ny arm, tillverkad helt i 3D-skrivare. Den lila robotarmen gör bland annat att hon nu har lättare att cykla.

– När hon cyklar har det blivit lättare för henne att balansera och fördela sin vikt mer jämt utan att behöva luta sig, säger flickans mamma Nicole Lennox till nyhetsbyrån AP.

På grund av komplikationer när hon föddes fick inte Faiths arm inte tillräckligt med blod och när hon var nio månader gammal tog läkare beslutet att amputera vid armbågen.

Vid Build it workspace i Los Alamitos i Kalifornien, USA, kan vem som helst lära sig mer om 3D-skrivare. Tekniken används mer och mer för proteser. Eftersom barn växer snabbt behöver de byta protes ofta, vilket är dyrt.

Faith Lennox har testat olika proteser tidigare, men eftersom de varit klumpiga och svåra att använda har hon inte trivts med dem. Enligt hennes mamma blev hon snabbt fäst vid den lila armen.

– Jag tror aldrig vi kommer få henne att ta av den, säger hon till AP.

Att tillverka armen med 3D-skrivare kostar bara 50 dollar, motsvarande 500 kronor. En riktig protes, för vuxna kan kosta 15 000 dollar, alltså nära 130 000 kronor.

En ideell förening, E-Nable, arbetar just med att ta fram proteser med 3D-skrivare. Men väntelistan är så lång att Nicole Lennox till slut tipsades om Build it workspace i stället. Det var första gången de tillverkade en 3D-arm och studions chef Mark Lengsfeld säger till AP att han var nervös när den skulle användas för första gången.

– Men hon klarade sig bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset