Hanna Falk under söndagens sprint.
Hanna Falk under söndagens sprint.

Sverige har fått ett nygammalt sprinthopp inför vintern.En offensivare Hanna Falk imponerade stort när hon vann sprinttävlingen i Bruksvallarna före Stina Nilsson.

– Hanna Falk har överraskat stort på mig under försäsongen och går nu mot en mycket bra säsong – om hon agerar klokt, säger landslagets damtränare Ole Morten Iversen.

Hanna Falk fick sitt genombrott säsongen 2009–2010, då hon vann ett par världscupsegrar. Därefter har karriären präglats av skador, sjukdomar och oflyt på tävlingarna.

Nu signalerar Falk att den här säsongen ska bli hennes andra genombrott.

– Tidigare har jag saknat självförtroende och öppnat för långsamt. Det har inneburit att jag hamnat i för många krascher och incidenter som tagit på krafterna. Nu ska jag öppna finalerna hårt från start och ligga i spets för att få mer flyt i åkningen, säger hon.

Testade taktiken

I Bruksvallarna testade Hanna Falk den nya tekniken för första gången. I finalen lade hon i högsta växeln från start. Sprintstjärnan Stina Nilsson fick slita för att hänga med och fick acceptera att passera mållinjen som tvåa efter Falk.

– Jag kände att det fick bära eller brista. Jag var lite orolig att Stina Nilsson skulle komma i kapp. Men samtidigt visste jag att det fanns chans att slå henne. Vi har ju tränat med varandra under hela året och slår varandra varannan gång, säger Falk.

– Nu ser det verkligen bra ut inför säsongen. Jag ser fram emot världscupen.

Nöjd Nilsson

Stina Nilsson var mest nöjd med att hon nu har fler åkare i det svenska laget som matchar henne.

– Vi är ett helt lag som åker bra och det betyder mycket. I dag är jag ändå nöjd med mitt lopp, säger hon.

Damtränaren Ole Morten Iversen var riktigt glad över att nu har två potentiella stjärnor i sprint. Men samtidigt betonar han att det gäller att vara försiktig med Hanna Falk.

– Hon är fortfarande lite skör. Därför gäller det att hon tävlar klokt och sedan genomför tävlingarna på ett taktiskt rätt sätt. I dag gav hon många positiva besked.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset