Bröllopsfotografen

En flytt från Svennebyhåla till Hufvudstaden verkar alltid provocera åtminstone några. Temat är således tacksamt för vilken film som helst.

Och Stockholms invandrade lantisar kan säkert i viss mån känna igen sig i "Bröllopsfotografens" Robin (Björn Starrin), som bor i den sömniga värmländska bruksorten Molkom men drömmer om att jobba framgångsrikt med fotografi.

Han styr kosan mot Stockholm där han träffar överklass-Astrid (Tuva Novotny) och hamnar i konflikt med sin bakgrund.

Ulf Malmros är specialist på skruvade dramakomedier just för att han alltid vågar knasa loss fullt ut, med själ och hjärta. Men ”Bröllopsfotografen”, som bygger löst på regissörens egen bakgrund, känns mer kantig än flippad, samtidigt som den halkar fram i 180 med hjälp av en stundvis stympad handling. Innan man ens hunnit lära känna Robin genomgår han en motbjudande ”gör-om-mig”-förvand­ling från gemytligt metalhead till lismande cardiganslyngel. Det är omöjligt att sympatisera med honom efter detta. Inte för att det egentligen spelar nån roll – myspysiga ”Bröllopsfotografen” följer romcom-mallen så noggrant att den aldrig riktigt överraskar.

Det är birollsinnehavarna som baxar upp filmen till en betygstrea, och då särskilt Kjell Bergkvist som gör en utsökt insats som sargad skådisföredetting.

Pixar har gjort ett mästerverk

Upp

En pratsam pojkscout och en vresig änkling är den omaka hjälteduon i Pixargängets nya alster – ett spektakulärt mästerverk med svängig action, rapp humor och hög klump-i-halsen-faktor. Filmmagi!

Lysande manus och skådisar

The damned United

Kul och engagerande bromance om kontroversielle fotbollstränarlegenden Brian Clough och hans evige sidekick. Lysande skådespelare och manus med hjärna & hjärta av Peter Morgan (“The Queen”, Frost/Nixon”).

Kostymdrama om England

Young Victoria

Mellan politik och romantik växlar detta kostymdrama om brittiska drottningen Victorias tidiga styre. Emily Blunt och Rupert Friend i huvudrollerna gör två fnöskestorra ikoner till människor av kött och blod.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset