Falsk Anders Thornberg blev vän med personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen.
Falsk Anders Thornberg blev vän med personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen.

I minst 18 månader har någon utgett sig för att vara Anders Thornberg, den nya rikspolischefen, på Facebook. Flera personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen har blivit vän med den falska profilen, rapporterar Aftonbladet.

Både det franska och amerikanska presidentvalet utsattes för påverkanskampanjer i social medier. Inför det svenska valet har Säkerhetspolisen påbörjat ett arbete med att motverka liknande kampanjer, skriver Aftonbladet.

Samtidigt har den avgående Säpochefen Anders Thornberg, som utnämndes till ny rikspolischef i dag, utsatts för en kupp på sociala medier. I minst 18 månader har någon utgett sig för att vara Thornberg på Facebook. Personen har blivit vän med flera höga polischefer, politiker och med personer inom Försvarsmakten.

– Ett falskkonto har man ju inte bara för roandets skull, utan på något sätt utnyttjar man naturligtvis detta, säger säkerhets- och underrättelseexperten Joakim von Braun till tidningen.

LÄS MER: Han tar över som rikspolischef – efter Dan Eliassons avgång

Bland den falska Thornbergs vänner finns bland annat Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt, Stockholms regionpolischef Ulf Johansson och den tidigare statssekreteraren Sven-Eric Söder.

Den nye rikspolischefen har inte själv varit medveten om kontots existens.

– Jag är inte aktiv på sociala medier. Jag tror att man ska vara försiktig framför allt när man jobbar på en säkerhetstjänst, säger Anders Thornberg till Aftonbladet.

LÄS MER: Leif GW om rikspolischefens avgång: ”Det här var inte hans grej”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om polisen