De som klickat på länken till artikeln får inte läsa någon berättelse om en hungrig mamma.
De som klickat på länken till artikeln får inte läsa någon berättelse om en hungrig mamma.

Flera svenskar har under den senaste veckan fått upp en artikel i sin flöde som påstår sig berätta om en hungrig mamma på Ikea. Länken, som spridits i flera varianter, leder egentligen till en serie anonyma webbutiker.

Under den senaste veckan har Viralgranskaren fått in flera tips från läsare som berättar om hur de fått upp en artikel med rubriken ”Hungrig mamma på Ikea brast i gråt efter att ha fått en anonym lapp med 12 ord…” i sina Facebookflöden. Den tillhörande bilden visar en kvinna med utsmetat smink framför en Ikea-butik.

De som klickat på länken till artikeln har dock inte fått läsa någon berättelse om en hungrig mamma. De har istället hamnat in på en anonym webbutik. I en variant får besökaren läsa en artikel med rubriken ”Designing the perfect kitchen”, i ett annan ”How to store collectible toys”. Artiklarnas syfte är i båda fallen att få dig att beställa någonting från de två respektive nätbutikerna. Andra läsare har berättat att de när de klickat på länken faktiskt fått läsa en historia, som avslutades med reklam för ett spelbolag.

LÄS MER: Så blev Sveriges största Facebookgrupp en reklampelare för sexleksaker

Vem som egentligen står bakom butikerna specificeras inte på sajterna, information om till exempel köpvillkoren detaljeras inte heller. Sajterna är formellt sett registrerade av en person i Los Angeles, som står som ägare till ett hundratal webbsidor. Framför allt rör det sig om nischade webbutiker, som ser likadana ut men som tillhandahåller olika varor, och en serie nyhetssajter. De anonyma nyhetssajterna, som finns i svenska och danska varianter, stjäl främst innehåll från etablerade medier ordagrant. Viralgranskaren har sökt personen som registrerat sajterna, utan resultat.

I vissa fall har dock sajterna erbjudit egenskrivet material, som när sajten ”Nattlig media” i september publicerade en falsk artikel med rubriken ”84-årig gammelmormor förlovar sig efter att ha fått sitt livs överraskning…”, som berättar om en 84-årig ”Sigbritt Gustafsson” som är tillsammans med en 30-åring. Bilderna och historien verkar ursprungligen vara hämtade från ett videoreportage Barcroft TV publicerade 2014, och som handlar om ett liknande par.


Bakgrunden till påståendet om den hungriga mamman på Ikea verkar ursprungligen vara en berättelse som i flera år spridits på Facebook, och som berättar om ett vittne till en fattig mamma som spenderar sina sista pengar på ett Happy meal på Mcdonalds, för att sedan överraskas av att vittnet ger henne en måltid och en lapp med ett inspirerande citat på. Texten lades bland annat upp av en amerikansk rappare i juni 2015, och har sedan dess kommit att delas närmare 300 000 gånger.

”Det är min historia. Den är 100 procent sann”, skriver rapparen i ett meddelande till Viralgranskaren. Viralgranskaren kan dock inte bekräfta att historien faktiskt ägt rum.

Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER: Så har en turkisk spammare tagit över svenska Facebookgrupper

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om spam