Sara Danius. Arkivbild
Sara Danius. Arkivbild

En falsk tweet med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som påstådd avsändare försökte i morse lura hela Kultursverige. Bakom tweeten låg en påstådd italiensk nätaktivist.

Meddelandet kom vid tiotiden på förmiddagen från ett nystartat konto som bar Sara Danius namn. "2016 års Nobelpris i litteratur kommer att tillkännages den 6 oktober", löd det.

Journalisten Jack Werner, känd för sina granskningar av sociala medier, tillhörde dem som anade ugglor i mossen: "Jag skulle ta det där Sara Danius-kontot med en väldigt stor nypa salt. Stinker fejkkonto lång väg", twittrade han.

Svenska Akademien bekräftar i ett mejl till TT att kontot är en bluff: "Sara Danius twittrar inte", skriver Akademiens presskontakt Ulrika Kjellin.

På eftermiddagen kom ännu en tweet från "Sara Danius" där det medgavs att kontot var en bluff. Avsändaren uppgav sig i stället vara den italienske journalisten Tommaso Debenedetti, känd för att tidigare bland annat ha spridit falska tweetar om påvens död och för att ha fått fejkade intervjuer publicerade av flera tidningar.

Debenedetti har kallats både bluffmakare och aktivist. I en tidigare intervju med The Guardian har Debenedetti förklarat att han vill avslöja hur opålitliga sociala medier är som nyhetskälla och hur okritiskt medier plockar upp dem. I en av sina första bluffar twittrade han i författaren Henning Mankells namn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset